Kotlety z ciecierzycy i jajka

Z serii obiady bezmięsne….

Szybkie w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne, kotlety z ciecierzycy i jajek, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, polane sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym i bukietem świeżych surówek.

Potrzebujemy: (z tej porcji wychodzi około 10 kotlecików)

  • Około 350 g ciecierzycy może być ze słoiczka BIO lub świeżo ugotowana.
  • 4 jajka na twardo
  • 1-2 ząbek czosnku
  • szczypiorek (ilość według gustu)
  • sól i pieprz.
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę, jajka, czosnek, sól i pieprz, rozdrabniamy na miazgę, dodajemy pokrojony na miazgę szczypiorek, mieszamy, dosmaczamy, formujemy małe kotleciki.
  • Kotlety smażymy na maśle klarowanym, możemy obtaczać je w bułce tartej, jeśli mamy w posiadaniu, dobrej jakości bułkę z własnego wypieku na mące ekologicznej. Możemy również do panierki wykorzystać płatki drożdżowe nieaktywne, dodają fajny posmak serowy. Oczywiście możemy zrezygnować z panierki, też pięknie się smażą.
  • Podajemy z surówkami, pieczonymi warzywami lub sosami.
Kotlety z ciecierzycy i jajka z gulaszem z dyni, rukolą i pomidorami 😋

Jak zrobić gulasz z dyni 🎃⬇️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked