Zupa krem z pora

Szybka pożywna zupa z pora, dobra na zwykły dzień ale też idealna na uroczysty obiad 🙂

➡️Zupę robię w dwóch wersjach z nabiałem lub bez nabiału 🙂 U mnie zależy to od tego, czy w danym momencie mam mleko od gospodarza, ponieważ nie używam nabiału ze sklepu… Dlaczego ? Bo on po prostu szkodzi i nie wnosi nic dobrego do organizmu naszych dzieci. Od kiedy żywię moje dzieci naturalnie nie z marketu, skończyły się wszelkie problemy brzuszkowe 🙂

Potrzebujemy:

  • 1 łyżka masła klarowanego lub w wersji bez nabiału , pół łyżki oleju kokosowego.
  • 1-2 pory
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 500 ml wody
  • 100-200 ml mleka niepasteryzowanego wiejskiego lub w wersji bez nabiału, mleko roślinne (kokosowe, migdałowe, owsiane), możemy też dodać zamiast mleka, śmietanki z nerkowców – jak zrobić zerknij TU
  • szczypta lubczyku
  • szczypta kolendry
  • kawałek startego imbiru (ilość według gustu)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz.
  • Pora oczyszczamy, kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka i podsmażamy na rumiano.
  • Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonego pora, wraz z przyprawami, chwilę razem podsmażamy (1-2 min), dodajemy wodę, mleko, gotujemy do miękkości warzyw.
  • Jeśli używamy śmietanki roślinnej z orzechów nerkowca, dodajemy ją już na końcu, nie gotujemy jak mleko.
  • Gdy warzywa są miękkie, dodajemy starty imbir, dosmaczamy i dokładnie miksujemy na gładki krem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked