Fajny pomysł na kotlety z wykorzystaniem pulpy z marchewki po wyciśniętym soku. U nas w domu świeżo wyciśnięty sok to podstawa! Dlatego staram się wykorzystywać resztki, aby nie wyrzucać dobrych wartościowych produktów.
Kotlety z marchewki i kaszy gryczanej
Potrzebujemy :
- Około 350 g startej drobno marchewki 🥕 – ja wykorzystuje tu pulpę po wyciśniętym soku.
- Około 350 g kaszy gryczanej ugotowanej
- Garść słonecznika lub pestek dyni
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, które zalewamy odrobiną gorącej wody, robimy kleik.
- 2 łyżki oleju rzepakowego – ekologicznego (z obszarów bez oprysków chemicznych)
- Przyprawy : lubczyk, oregano, majeranek, sól i pieprz.
Przygotowanie :
- Do miski wrzucamy marchew, kaszę gryczaną, kleik z siemienia lnianego, olej, przyprawy, mieszamy, dzielimy na pół, jedną cześć miksujemy i mieszamy z pozostałą częścią, aby łatwiej było wyrabiać kotlety.
- Formujemy kotleciki układamy, na papierze do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 C, przewracając w połowie czasu na drugą stronę.
- Kotlety świetnie smakują w towarzystwie surówek, polane sosem pomidorowo -paprykowym, sosem grzybowym lub z surowym bigosem.

