Kotlety z marchewki i kaszy gryczanej

Fajny pomysł na kotlety z wykorzystaniem pulpy z marchewki po wyciśniętym soku. U nas w domu świeżo wyciśnięty sok to podstawa! Dlatego staram się wykorzystywać resztki, aby nie wyrzucać dobrych wartościowych produktów.

Kotlety z marchewki i kaszy gryczanej

Potrzebujemy :

  • Około 350 g startej drobno marchewki 🥕 – ja wykorzystuje tu pulpę po wyciśniętym soku.
  • Około 350 g kaszy gryczanej ugotowanej
  • Garść słonecznika lub pestek dyni
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 4 daktyle
  • Około 2 garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • Przyprawy : lubczyk, oregano, majeranek, słodka papryka, sól i pieprz.


Przygotowanie :

  • Daktyle zalewamy około 50 ml wody, miksujemy na musik.
  • Do miski wrzucamy marchew, kaszę gryczaną, siemię lniane, pestki dyni, orzechy, mus z daktyli, płatki drożdżowe, przyprawy, mieszamy, dzielimy na pół, jedną cześć miksujemy i mieszamy z pozostałą częścią, aby łatwiej było wyrabiać kotlety.
  • Formujemy kotleciki układamy, na papierze do pieczenia. Kotlety możemy też posypać słonecznikiem, sezamem, czarnuszką lub siemieniem lniany.
  • Pieczemy około 25 minut w 180 C.
  • Kotlety świetnie smakują w towarzystwie surówek, polane sosem pomidorowo -paprykowym, sosem grzybowym lub z surowym bigosem.
Kotlety z marchewki z surówką z kiszonej kapusty i ananasa.
Kotlety z marchewki z surowym bigosem
Kotlety z marchewki w towarzystwie buraczków z jabłkiem i fasolką szparagową.
Kotlety z marchewki z buraczkami, fasolką i sosem pieczarkowym.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked