Prawdziwa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Co tu mówić jest pyszna , sycąca i bardzo zdrowa! Do tego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Dodatek makaronu naleśnikowego podwyższa jej sytość i wzbogaca smak.
Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym (keto)
Potrzebujemy:
- Pomidory świeże ( w zimie może być to przecier pomidorowy że słoika), ilość według gustu.
- Czosnek (2-4)
- Bazylia
- Oliwa z oliwek
- Sól Kłodawska/ pieprz czarny/Chili
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy kilka łyżek dobrej oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy a następnie dodajemy pokrojone pomidory, bazylię, sól kłodawską.
- Wszystko razem dusimy około 20 minut.
- Po tym czasie całość bardzo dokładnie miksujemy dwukrotnie na gładki krem.
- Dosmaczamy solą, pieprzem i chili.
- Makaron naleśnikowy (keto) robimy z naleśników keto.
Naleśniki keto
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 40 g maskarpone
- 30 g masła miękkiego
- Przyprawy: wanilia, szczypta cynamonu, szczypta soli kołodawskiej.
Przygotowanie:
- Składniki ze sobą łączymy, bardzo dokładnie. Masa jest lejąca, i taka ma być powinna. Smażymy cienkie rumiane naleśniki.
- Gotowe naleśniki kroimy w cienkie lub szerokie paski.
- Dodajemy do gorącej zupy pomidorowej.
- Dla urozmaicenia możemy dodać kleks wiejskiej śmietany, jogurtu lub śmietanki z orzechów nerkowca .





