Zupa pomidorowa (jarzynowa)

Zupa pomidorowa… Co tu dużo mówić, jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa! Wzbogacona dodatkowo dużym bukietem warzyw, nie tylko pomidorów, daje jej miano zupy wprost idealnej! Do tego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Dodatek makaronu naleśnikowego podwyższa jej sytość i wzbogaca smak.

Zupa pomidorowa (jarzynowa)z makaronem naleśnikowym (keto)

Potrzebujemy:

  • Pomidory świeże (około 7) – w zimie może być to przecier pomidorowy, ze słoika, ilość według gustu.
  • Czosnek (2-4 ząbek)
  • Pół pora
  • 1 marchewka
  • 0,5-1 cukinia
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól Kłodawska/ pieprz czarny/szczypta chili/1 łyżeczka cukru kokosowego/ łyżeczka bazylii.

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy kilka łyżek dobrej oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy starte lub pokrojone warzywa: por, marchewkę, cukinię, pomidory lub przecier i wszystkie przyprawy, mieszamy. Wszystko razem dusimy około 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy.
  • Do powstałego kremu dodajemy około 1-1,5 litra wody, zagotowujemy, dosmaczamy solą, pieprzem i chili.
  • Zupę pomidorową podajemy jako samodzielne danie (zupa krem) lub z ulubionymi dodatkami: np. kluski lane(kładzione), ryż lub makaron naleśnikowy np. keto.

Makaron naleśnikowy (keto) robimy z naleśników keto.

Naleśniki keto

Potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 40 g serka mascarpone
  • 30 g masła miękkiego
  • Przyprawy: wanilia, szczypta cynamonu, szczypta soli kłodawskiej.

Przygotowanie:

  • Składniki ze sobą łączymy, bardzo dokładnie (najlepiej mikserem). Masa jest lejąca, i taka ma być powinna. Smażymy cienkie rumiane naleśniki.
  • Gotowe naleśniki kroimy w cienkie lub szerokie paski.
  • Dodajemy do gorącej zupy pomidorowej.
  • Dla urozmaicenia możemy dodać kleks wiejskiej śmietany, jogurtu lub śmietanki z orzechów nerkowca .



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked