👉Klasyczna surówka z kapusty kiszonej to produkt po prostu doskonały a do tego smaczny i wartościowy.
Surówka warzywna to porządna porcja najważniejszych dla naszego organizmu witamin i minerałów, starajmy się, aby była w naszym menu codziennie! Zadbajmy, aby nasze małe skarby zjadały ją na obiad, wszystko w naszej mocy! To dzięki Nam rodzicom, nasze dzieci będą zdrowe! Ich los jest w naszych rękach. Kupujmy warzywa od lokalnych gospodarstw, nie z marketu, które są pozbawione witamin, najlepsze i najzdrowsze są u naszych Polskich rolników, szukajmy takich źródeł!!
Surówka z kiszonej kapusty
Potrzebujemy:
- Kapusta kiszona (nie kwaszona!)
- Cebula (biała lub czerwona)
- 1-2 jabłka
- Olej lniany lub oliwa z oliwek.
- Pieprz czarny
- Natka pietruszki lub świeży koperek
- Opcjonalnie możemy dodać paprykę żółtą lub czerwoną
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, ścieramy na dużej tarce jabłka, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieprz, oliwę, mieszamy składniki, ewentualnie dosmaczamy.
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/02/IMG_20220208_131934-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/02/IMG_20220207_193555-1000x750.jpg)
Dlaczego kapusta kiszona?
Kiszonki są zdrowe, to wiadomo już od 1737 roku, kawał czasu, informacji na ten temat w książkach w internecie jest mnóstwo, można byłoby przytoczyć całą dokumentację. Ale wśród kiszonek kapusta wyróżnia się najbardziej. Oprócz dużej ilości błonnika i cennych bakterii kwasu mlekowego, dostarcza nam wielu witamin (witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E, składniki mineralne (mangan, cynk, wapń, potas), kwas foliowy i dużo ważnych glukozynolanów, które wykazują dużą aktywność przeciwbakteryjną i przeciwnowotworową, przeciwdziałają rozwojowi raka piersi, prostaty, płuc i żołądka). Dla osób, które chcą lub muszą dbać o linie, kapusta jest idealnym produktem, ponieważ jest bardziej przyswajalna od kapusty świeżej, a przy tym zawiera nie wiele kalorii (17 kcal na 100 g).
♥️