Indyk pieczony na kanapkę

Indyk pieczony (od rolnika) w miodowej marynacie — idealny na kanapki 

Indyk pieczony

Potrzebujemy:

  • Indyk (około 550 g)

Marynata : do przygotowania dzień wcześniej.

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli (ilość według gustu)
  • szczypta pieprzu
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki tymianku
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Pierś indyka myjemy, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na noc.
  • Rano indyka przekładamy do brytfanki i pieczemy 40 minut w temp. 185 C.
  • Indyk jest delikatnym, zdrowym mięsem polecanym dla małych dzieci, upieczony w piekarniku jest zdrowym dodatkiem do pieczywa zamiast trujących wędlin w sklepie.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked