Kabaczek faszerowany z indykiem

Kabaczek, cukinia super warzywo o delikatnym smaku, pasującym do prawie każdej potrawy, a nawet do pysznego ciasta czekoladowego (przepis TU)

Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich. Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników. Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające, ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy.

Polecam Kabaczka osobom chorującym na nadciśnienie, otyłość, miażdżycę i dla każdej osoby preferującej zdrowy tryb życia.

Kabaczek faszerowany z indykiem

Potrzebujemy: ( 6 porcji)

  • 3 duże kabaczki 
  • 300 -400 g mięsa z indyka – mięso tylko ze sprawdzonego źródła, nie z marketu!
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1 słoiczek kukurydzy
  • 3-4 cebule (u mnie czerwona)
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • pół łyżeczka majeranku
  • chili (ilość według uznania)
  • 2-3 ząbki 
  • sól. 
  • mozzarella – prosty zdrowy skład (mleko, kultury bakterii mlekowych, sól) lub ser wegański.
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Kabaczki myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek łyżką. Miąższ ze środka, jeśli nie ma dużych ziarenek to połowę, kroimy i dodajemy do farszu. Kabaczki układamy na papierze do pieczenia, na dużej blaszce piekarnika. Pieczemy 30 min w temp. 180 C. (Jeśli kabaczki są małe pieczemy 15 min)
  • Cebule pokroić w kostkę podsmażyć na tłuszczu, dodać startą na grubych oczkach marchewkę, dodajemy do cebuli, podlewamy wodą i dusimy chwilę (około 5 min), dodajemy mięso mielone z indyka, mieszamy, dusimy chwilę (około 5 min), dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, kukurydzę i przyprawy, wszystko razem mieszamy, dusimy około 15-20 min. Dosmaczamy solą i chilli.
  • Jeśli kabaczki są podpieczone nakładamy farsz do środka kabaczka posypujemy serem.
  • Pieczemy około 30 min w temp. 180 C
Pyszny zdrowy kabaczek z działeczki wykorzystany na obiadek



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked