Zdrowa i wspaniała

Witamina C

Witamina C (Kwas askorbinowy)

Funkcje witaminy C

  • jest katalizatorem dynamicznych procesów życiowych (umożliwia ruch)
  • wpływa na kreatywność myślenia oraz życie emocjonalne
  • wspomaga odchudzanie
  • powoduje większą jędrność skóry, wygładzenie zmarszczek
  • wpływa na dobry wzrok i mocne włosy
  • zwiększa odporność organizmu (zapobiega przeziębieniom)
  • zapobiega powstawaniu krwotoków oraz krwawień dziąseł 
  • powoduje zmniejszenie żylaków i hemoroidów
  • chroni przed wolnymi rodnikami
  • skuteczna w walce z nowotworami
  • Witamina C jest potrzebna, aby kolagen był odpowiednio zbudowany i powstawały silne wiązania krzyżowe.

Źródła witaminy C

  • owoce dzikiej róży około (w 100 g jest około 250-800 mg)
  • papryka (w 100 g jest około 120-200 mg)
  • kiwi (w 100 g jest 84 mg)
  • jagody 
  • cytrusy
  • agrest
  • porzeczki czarne (w 100 g jest 182,6 mg)
  • maliny
  • truskawki (w 100 g jest 66,0 mg)
  • morele
  • cytryna (w 100 g jest około 40-60 mg)
  • pomarańcze (w 100 g jest 49,0 mg)
  • natka pietruszki (w 100 g jest 177,7 mg)
  • kapusta (w 100 g jest 48,0 mg)
  • kalarepa (w 100 g jest około 70 -100 mg)
  • pomidory
  • ziemniaki 
  • brokuły (w 100 g jest około 65-150 mg)
  • jarmuż
  • szpinak  (w 100 g jest około 40-80 mg)
  • szparagi

Skutki niedoboru witaminy C

  • obniżenie odporności organizmu
  • nasilenie krwawień z dziąseł, nosa i skóry
  • rozwój próchnicy zębów
  • szkorbut
  • zaburzenie trawienia
  • siniaki

➡️Nasz organizm nie potrafi magazynować witaminy C, dlatego trzeba ja przyjmować w kilku porcjach.

➡️Witamina C niszczona jest przez papierosy, tlen i światło. Nadmiar jest wypłukiwany z organizmu (rozpuszcza się w wodzie)

➡️To bardzo silny przeciwutleniacz zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Witamina C ma zdolność usuwania metali ciężkich. Inną substancją wspomagającą proces usuwania metali ciężkich przez witaminę C jest siarka, której naturalnym źródłem jest np. czosnek, cebula, jajka, imbir czy brokuły. 

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked