Dorsz zapiekany w sosie warzywnym na śmietance z orzechów nerkowca.

Z serii pomysł na obiad z rybą w roli głównej …Delikatny, pyszny i zdrowy!

Dorsz zapiekany w sosie warzywnym

Potrzebujemy:

  • Dorsz (ilość według gustu)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 200 ml śmietanki z orzechów nerkowca Jak zrobić zerknij TU
  • Pieprz ziołowy.
  • Pieprz cytrynowy.
  • Szczypta kurkumy
  • Sól. 
  • Olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Dorsza myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, układamy do brytfanki, pieczemy około 10 minut w temp. 200 C.
  • W garnku na oleju kokosowym podsmażamy, drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy starte na tartce warzywa, podsmażamy chwilę, dodajemy pieprz, sól, kurkumę, podlewamy wodą, zakrywamy i dusimy do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa są już miękkie, wlewamy śmietankę, mieszamy, polewamy rybę sosem warzywnym, zapiekamy do zrumienienia.
  • Podajemy z kaszą lub ryżem i świeżymi surówkami .




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked