Makaron ryżowy z tuńczykiem i grzybkami mun.

Szybki obiadek bezmięsny i bezglutenowy… 😋

Potrzebujemy :

  • Makaron ryżowy szeroki (u mnie z dodatkiem kurkumy)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru
  • 2 marchewki 🥕
  • Garść grzybków mun
  • Tuńczyk – ze słoika
  • 2 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz


Przygotowanie :

  • Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Grzybki mun zalewamy wrzącą wodą, zakrywamy, odstawiamy na 15 min.
  • Marchew, myjemy oczyszczamy, kroimy w słupki za pomocą, obieraczki lub temperówki.
  • Na patelni lub woku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy starty imbir i zmiażdżony czosnek, następnie dodajemy marchewkę i grzybki, mieszamy, chwilę podsmażamy, dodajemy sos sojowy, dalej podsmażamy około 2-3min. Do marchewki i grzybków dodajemy makaron ryżowy, kawałki tuńczyka, szczypiorek, sol i pieprz, mieszamy, dosmaczamy, gotowe.

Podajemy oprószone majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.. 😋




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked