Kurczak carry z warzywami

Proste i szybkie danie, bardzo aromatyczne, smaki azjatyckie…

Kurczak carry z warzywami

Potrzebujemy:

  • Pierś kurczaka z wiejskiej kurki, nie z marketu!
  • 4 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • około 2 szklanek mleka kokosowego
  • Przyprawy: 1 łyżeczka carry, pół łyżeczki kurkumy, sól kłodawska, pieprz czarny.
  • Olej kokosowy
  • Opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody.

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski, dodajemy carry, kurkumę, mieszamy mięso.
  • Marchewkę oczyszczamy (jeśli jest młoda zostawiamy w skórce), kroimy w małe słupki. Paprykę kroimy w paski.
  • W woku lub głębszej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy starty imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno por, delikatnie podsmażamy, dodajemy marchewkę i paprykę, chwilę razem podduszamy, dodajemy pierś kurczaka, mieszamy, chwilę dusimy, następnie całość zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dosmaczamy solą, pieprzem i carry.
  • Jeżeli sos wyszedłby nam za rzadki, możemy dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozrobionej w małej ilości wody.
  • Kurczak carry podajemy w towarzystwie ryżu.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked