Suszone owoce i warzywa

Suszone owoce to smaczna i wartościowa przekąska dla dzieci i dorosłych. Proces, suszenia polega na usunięciu z produktu wody, przez odparowanie do takiej ilości, w której niemożliwy jest rozwój mikroorganizmów, zachowując przy tym całkiem dużą ilość składników odżywczych. Suszenie zachowuje błonnik, związki mineralne i większość witamin, oczywiście nie całość, bo jak wiadomo, witamina C bardzo szybko ulega rozkładowi, ale nawet pomniejszona jej ilość jest dla nas bardzo ważna. Suszone owoce to świetna dawka energii, polecane dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie, naukowcy wskazują, iż osoby, które je spożywają, rzadziej chorują na choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, otyłość i inne choroby przewlekłe. Rewelacyjnie zastępują chipsy dla dzieci, w zimowe wieczory, to świetna alternatywa dla przekąsek przetworzonych, zawierających ogromne ilości soli i tłuszczy nasyconych. W sezonie zawsze lepiej jeść owoce i warzywa na surowo, ale kiedy sezon się kończy, warto zamknąć trochę tych letnich smaków do słoika i cieszyć się nimi w chłodne zimowe wieczory.

Suszyć możemy praktycznie wszystkie warzywa i owoce, zależy to jedynie od tego, co nam będzie smakowało. To są moi faworyci, na pierwszym miejscu są jabłka, potem gruszki, banany, pigwa, dzika róża, buraki, winogron (pyszny, ale bardzo długo się suszy), i oczywiście suszone grzyby.

SUSZONE JABŁKA

Przygotowanie suszonych jabłek:

  • Jabłka myjemy, wyciągamy środek, kroimy na cienkie plasterki, układamy na suszarce. Długość suszenia zależy od danej suszarki, bo każda suszy inaczej. Jabłka suszymy, aż będą lekko chrupiące. Wysuszone owoce przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.

Wartości odżywcze świeżych i suszonych jabłek.


ŚWIEŻE JABŁKO [100 G]SUSZONE JABŁKO [100 G]
Energia [kcal]50258
Białko [g]0,42,1
Węglowodany [g]12,162,3
Tłuszcz [g]0,42,1
Błonnik [g]210
Potas [mg]98665
Magnez [mg]215
Jod [µg] 1,6 0
Wapń [mg]320
Sód [mg]110
Fosfor [mg]745
Wit. C [mg]611
Wit. A [µg]321
Beta- karoten [µg]18124

SUSZONA GRUSZKA

Gruszki suszone są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki niemu kontrolują poziom cholesterolu we krwi, reguluje poziom cukru, prawidłową prace jelit i zapobiegają zaparciom. Gruszki są źródłem witaminy C, K, B6, B2, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego.

Przygotowanie suszonych gruszek:

  • Gruszki myjemy, kroimy na cienkie plasterki, układamy na suszarce. Długość suszenia zależy od danej suszarki, bo każda suszy inaczej. Gruszki suszymy, aż będą lekko chrupiące. Wysuszone owoce przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.

Wartości odżywcze świeżych i suszonych gruszek


ŚWIEŻA GRUSZKA [100 G]SUSZONA GRUSZKA [100 G]
Energia [kcal]54262
Białko [g]0,61,9
Węglowodany [g]14,470
Tłuszcz [g]0,20
Błonnik [g]2,17,5
Potas [mg]118533
Magnez [mg]833
Wapń [mg]1234
Sód [mg]26
Fosfor [mg]1559
Wit. C [mg]5,37
Wit. A [µg]30
żelazo0,32,1
Cynk 0,150
Beta- karoten [µg]112

SUSZONE BANANY

Banany poprzez zawarte w sobie przeciwutleniacze, skutecznie hamują rozwój wolnych rodników. Poprzez wysoki poziom tryptofanu, który nasz organizm przekształca sobie na serotoninę, poprawiamy sobie nastrój, humor. Zawartość błonnika pomaga utrzymać w dobrej kondycji układ pokarmowy i usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi. Duża zawartość żelaza i potasu pomaga w regulacji i funkcjonowaniu układu nerwowego.

Przygotowanie suszonych bananów:

  • Banany myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plasterki, układamy na suszarce. Długość suszenia zależy od danej suszarki, bo każda suszy inaczej. Banany suszymy, aż będą chrupiące. Wysuszone owoce przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.

Wartości odżywcze świeżych i suszonych bananów.


ŚWIEŻE BANANY [100 G] SUSZONE BANANY [100 G]
Energia [kcal]95260
Białko [g]13,8
Węglowodany [g]23,588,8
Tłuszcz [g]0,31,1
Błonnik [g]0,76,0
Potas [mg]3951493
Magnez [mg]33125
Wapń [mg]623
Sód [mg]14
Fosfor [mg]2076
Wit. C [mg]90,2
Wit. A [µg]830
żelazo [mg] 0,41,5
Jod [µg] 2,80
Miedź [mg] 0,1 0,38
Cynk [mg] 0,180,68
Tryptofan 1453
Foliany [µg] 2215
Beta- karoten [µg]48181

SUSZONE BURAKI

Burak co cudowne warzywo, które daje nam zdrowie i piękno. Buraki zawierają potas, magnez, żelazo, witaminy A, B6, C, kwas foliowy, węglowodany, białka, antyoksydanty oraz błonnik. Skuteczne warzywo, które obniża ciśnienie a tym samym wspomaga w chorobach serca. Suszony burak jest lekką, niskokaloryczną przekąską.

Przygotowanie suszonych buraków:

  • Buraki myjemy, obieramy, ścieramy na cienkie plasterki, wkładamy do miski, skrapiamy octem jabłkowym, solimy, mieszamy składniki, zostawiamy na 5 min. Po tym czasie osuszamy ręcznikiem kuchennym z dwóch stron, przekładamy do suszarki. Długość suszenia zależy od danej suszarki, bo każda suszy inaczej. Buraki suszone dodaję do zup i barszczy, dodają zupie piękny kolor. Wysuszone buraki przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.

Wartości odżywcze świeżych i suszonych buraków.


ŚWIEŻY BURAK [100 G] SUSZONY BURAK [100 G]
Energia [kcal]38 42,89 
Białko [g]0,10,60
Węglowodany [g]9,5 6,78 
Tłuszcz [g]0,10,20
Błonnik [g]2,22,0

SUSZONA DZIKA RÓŻA

  • Dzika róża to najlepsza naturalna witamina C, nie ma nic lepszego dla naszego organizmu, jest jej tak dużo, że zjedzenie 2-3 owoców  pokrywa zapotrzebowanie dzienne. Witamina C wzmacnia cały system odpornościowy, dzięki temu pomaga zwalczać przeziębienia, grypy i każdą inną chorobę. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie, wspomaga układ pokarmowy, jest antyoksydantem, usuwa wolne rodniki. Dzikiej róży jest bardzo dużo wokoło nas, tylko nikomu nie chce się jej zbierać, bo jest to bardzo czasochłonne, aczkolwiek moim zdaniem warto poświęcić ten czas, bo takiej witaminy nie dostaniemy w żadnej aptece, a działa rewelacyjnie.

Przygotowanie suszonej dzikiej róży:

  • Herbata: Owoce dzikiej róży myjemy, oczyszczamy, przekrajmy każdy owoc na pół, umieszczamy w suszarce i suszymy, aż owoce będą całkowicie twarde. Gdy owoce są gotowe, wsypujemy susz do robota i rozdrabniamy. Powstały susz jest rewelacyjną herbatką na zimę.
  • Witamina C z dzikiej róży: Owoce dzikiej róży myjemy, oczyszczamy, kroimy każdy owoc na pół, umieszczamy w suszarce lub w piekarniku i suszymy ( temp. do 42 C). Gdy owoce są dość miękkie, usuwamy ręcznie pestki, oddzielając same czyste owoce, które wsypujemy ponownie i suszymy, aż będą całkowicie twarde. Gdy owoce są gotowe, wsypujemy susz do robota i bardzo dokładnie rozdrabniamy, powtarzając czynność kilka razy. Można nasionka wybrać na samym początku, ale dla mnie wygodniej jest jak owoce są miękkie.

Wartości odżywcze świeżej i suszonej dzikiej róży.


ŚWIEŻA DZIKA RÓŻA [100 G] SUSZONA DZIKA RÓŻA [100 G]
Energia [kcal]85135
Białko [g]3,65,7
Węglowodany [g]1422,3
Tłuszcz [g]0,40,6
Błonnik [g]2844,6
Potas [mg]300478
Magnez [mg]100125
Wapń [mg]200319
Sód [mg]110175
Fosfor [mg]200319
Wit. C [mg]1300828,8
Wit. A [µg]400128
żelazo [mg] 0,50,8
Jod [µg] 10,6
Miedź [mg] 1,8 2,9
Cynk [mg] 0,91,5

PIGWA

Pigwa również jest dobrym źródłem witaminy C (100 g jest 20 mg),  witaminy A, PP, B1 B2, B5, B6, kwasu foliowego oraz minerałów: wapnia, żelaza, potasu, magnezu i miedzi. Dzięki temu działa na organizm wzmacniająco i jest skuteczna w leczeniu przeziębień, ponadto regeneruje wątrobę, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. Jest dobrym źródłem pektyn, dzięki którym usuwa z organizmu metale ciężkie i toksyny, obniża poziom cholesterolu i poziom cukru. Naukowcy odkryli również, że jako nieliczne nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska, dlatego warto się nimi zainteresować i spożywać zamiast cytryny.

Pigwa ma też wartościowe ziarenka w środku, które zawierają nitrylozyd amygdalinę, wykorzystywane są w fitoterapii (ziołolecznictwie).
Napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność, zgagi i refluks, zalecany jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, żołądka oraz nieżycie jelit. Wyciągi z nasion służą również do płukania jamy ustnej i gardła,
pomagają w stanach zapalnych skóry i spojówek .

Przygotowanie do suszenia pigwy:

  • Pigwę myjemy, ścieramy na cienkie plasterki, wykładamy na suszarkę, Długość suszenia zależy od danej suszarki, bo każda suszy inaczej. Pigwę suszymy na chrupiące chipsy. Wysuszone owoce przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy. Rewelacyjnie smakuje jako dodatek do herbatki zamiast cytryny.

Wartości odżywcze świeżej i suszonej pigwy.


ŚWIEŻA PIGWA [100 G] SUSZONA PIGWA [100 G]
Energia [kcal]57 37
Białko [g]0,40,6
Węglowodany [g]13,81 8,7
Magnez [mg] 8
Wapń [mg] 11
Fosfor [mg] 11
Potas [mg] 119
Tłuszcz [g]0,10,20
Witamina K [mg] 4,5
Witamina C [mg] 15
Witamina A [µg] 40
Błonnik [g]1,92,0

Źródło: Dietetyka, program dietetyczny.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked