Zdrowa i wspaniała

Kotlety z pulpy warzywnej

Jeśli robicie w domu świeże soki, to na pewno zostaje Wam dużo resztek tzw. pulpy z warzyw, takich jak marchewka czy buraki. Szkoda jest wyrzucać tyle dobroci do kosza, dlatego fajnym i smacznym pomysłem jest zrobienie z tego kotletów. Wykonać możemy je na dwa sposoby, upiec w piekarniku lub wysuszyć w suszarce. W piekarniku to wiadomo znana metoda, ale suszenie odkryłam całkiem nie dawno i bardzo mi się spodobał ten pomysł, tym bardziej, że nie przekraczając 48 C, nasze kotlety będą pełnowartościowe, zachowają wszystkie witaminy z warzyw, co niestety w przypadku pieczenia nam ucieka.

❤️Jeśli nie robisz soków to koniecznie musisz to zmienić! Świeżo wyciśnięte soki to pokarm dla twojego organizmu!

Przepis zaczerpnięty z Książki Odmładzanie na surowo, oczywiście zmodyfikowany odrobinę pod moje gusta, wiadomo, każda z nas to robi hihi :), Jeżeli interesuje Was, przepis oryginalny zapraszam do książki.

Kotlety z pulpy warzywnej

Potrzebujemy:

  • Pół szklanki pulpy z marchewki
  • Pół szklanki pulpy z buraka
  • Pół szklanki orzechów włoskich (wcześniej wymoczonych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • Pół łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • Pół łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego
  • Pół szklanki duszonych pieczarek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym, rozdrabniamy (nie na całkowitą miazgę).
  • Z masy formujemy kotlety, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika (185 C około 25 min), bądź układamy na kratce suszarki (lub dehydratora), suszymy około 5-6 godzin (w połowie czasu przekładając na drugą stronę).
  • Kotlety świetnie smakują polane sosami np. sosem pomidorowo- paprykowym, sosem szpinakowym, sosem grzybowym, sosem koperkowym lub moje ulubiony sposób kotlety polane zielonym pesto, podane z ćwikłą z kiszonych buraków. Oczywiście takie kotlety, możemy wykorzystać jako kotlet do hamburgera.
Kotlety pysznie smakują razem z surowym bigosem😋

Kotlety z pieczarkami

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka pieczarek – wcześniej uduszonych lub podsuszonych – jeśli zamierzamy piec w pierniku mogą być surowe.
  • 1 szklanka pulpy z kiszonych buraków
  • Pół szklanki pulpy z marchewki
  • 1 szklanka orzechów włoskich (wcześniej namoczonych)
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół szklanki groszku zielonego (wcześniej rozmrożonego)
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym. Pod koniec dodajemy pieczarki, aby były w większych kawałkach.
  • Z masy formujemy kotlety, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika( 185 C około 25 min), bądź układamy na kratce suszarki (lub dehydratora) i suszymy około 5-6 godzin (w połowie czasu przekładając na drugą stronę).

Kotlety pieczarkowo-słonecznikowe

Potrzebujemy:

  • Około 6-7 pieczarek
  • Pół szklanki zielonego groszku (świeżego lub rozmrożonego)
  • Pół szklanki pulpy z buraka
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego
  • szczypta chili
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym.
  • Z masy formujemy kotlety, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika( 185 C około 25 min) bądź układamy na kratce suszarki (lub dehydratora), suszymy około 5-6 godzin (w połowie czasu przekładając na drugą stronę).




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked