Zdrowa i wspaniała

Chleb na serwatce ze słonecznikiem i orzechami.

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Chleb na zakwasie z serwatką, na mące orkiszowej ze słonecznikiem i orzechami.

Potrzebujemy:

  • Składniki na dwa chleby:
  • 500 ml zakwasu żytniego (Jak zrobić zerknij TU)
  • 500 ml serwatki (Jak zrobić zerknij TU)
  • 800 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 1850)
  • Pół szklanki słonecznika
  • Garść pestek dyni
  • Dwie garście orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cząbru

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem (około 5 min) ciasto jest dość luźne.
  • Pozostawiamy na około 30 minut, aby ciasto się uspokoiło.
  • Wlewamy ciasto do dwóch foremek, wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia (około 3-4 godziny). U mnie chlebek zawsze wyrasta w piekarniku, gdzie mam funkcje podgrzewania do temp. 30 C. Ale spokojnie można odstawić ciasto blisko kaloryfera i też nam urośnie, potrzeba tylko cierpliwości, ponieważ wszystko zależy od mocy zakwasu, czasami jest to dwie godziny a czasami pięć godzin.
  • Wyrośnięty chleb spryskujemy wodą i posypujemy dowolną posypką, może być to siemię lniane, sezam, mak, czarnuszka, ziarna słonecznika, pestki dyni lub pozostawiamy czysty.
  • Wkładamy do piekarnika mały pojemnik z wodą – w celu pieczenia z parą.
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 240 C. Po włożeniu chleba obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy około 40 minut.
  • Upieczony gorący chlebek smarujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką (aby skórka była miękka).



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked