Co możemy zrobić z prawdziwego niepasteryzowanego mleka od krowy?
W świeżym, niepasteryzowanym mleku występują liczne szczepy bakterii, wśród nich m.in. Lactococcus lactis, które w odpowiedniej temperaturze rozmnażają się i pochłaniają cukier mleczny (laktozę), przetwarzając go na kwas mlekowy. Jest to naturalny proces fermentacji. Oczywiście są całkowicie bezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Pamiętajmy jednak, że oprócz dobrych bakterii, mogą być też złe bakterie, dlatego, jeśli już zdecydujesz się na prawdziwe mleko niepasteryzowane to z bardzo sprawdzonego źródła.
Czy powinniśmy pić mleko? I tak i nie, na pewno nie powinny rezygnować z niego dzieci, które świetnie je trawią, i jest dla nich doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oczywiście jeśli miałabym podać mleko swojemu dziecku to tylko pełnotłuste, prawdziwe, naturalne z gospodarstwa ekologicznego. My dorośli natomiast kiepsko trawimy mleko, dlatego dla nas, a w szczególności starszych osób, dużo lepszym rozwiązaniem są produkty mleczne fermentowane, jak kefir, maślanka, zsiadłe mleko, są świetnym probiotykiem na nasze jelita, oczywiście koniecznie z mleka od gospodarza nie ze sklepu!
Niestety nie wieże w sklepowe mleko, przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że nic dobrego z niego nie ma, produkty, które powinny być zdrowe, niestety takie nie są. Ilość dodatków przekształciły zdrowe mleko na produkt mleko podobny i produkty mleko podobne. Dlatego większość nabiału robię sama, tak jak kiedyś robiła to moja mama 🙂
To bardzo proste metody, które kiedyś były na porządku dziennym, dziś zaczynają wracać do łask, ludzie uciekają do natury, do prostoty i smacznego jedzenia.
Ze świeżego mleka niepasteryzowanego możemy sami zrobić:
- zsiadłe mleko – jak zrobić zerknij TU
- biały ser – jak zrobić zerknij TU
- jogurt – jak zrobić zerknij TU
- serwatkę – jak zrobić zerknij TU
- masło, masło klarowane – jak zrobić zerknij TU
- żółty ser – jak zrobić zerknij TU
Jeśli nie macie możliwości i czasu, aby robić takie pyszności w domu są sprawdzone i bezpieczne źródła, wspaniałych gospodarzy, którzy takie produkty robią w sposób tradycyjny, zdrowy i bardzo smaczny. U nich można zakupić świeże pachnące mleczko, ser czy jogurt, u nich mamy pewność, że nie będą produktem mleko podobnym.
Moje sprawdzone i bezpieczne źródła to np. Mleczne inspiracje z Kutna, oferują produkty własnego wyrobu przygotowywane w oparciu o naturalne składniki: mleko krowie, naturalna podpuszczka, kultury bakterii, własne owoce, orzechy itp. Surowce te są bez GMO a gotowe produkty bez zagęstników, stabilizatorów i innych dodatków z tablicy Mendelejewa, gdzie ich znaleźć ? Zerknij TUTAJ! Kozak Przetwórnia mleka, firma znajduje się na terenie Kotliny Kłodzkiej, na obszarach zielonych i czystych ekologicznie. Produkty wytwarzane są w sposób tradycyjny z zachowaniem właściwych warunków higienicznych. Nie używają żadnych konserwantów i ulepszaczy dzięki temu mają zdrowe produkty mleko, śmietana, masło i twaróg, gdzie ich znaleźć ? Zerknij na stronkę TUTAJ! Lub jak ktoś lubi pyszne wyroby kozie GROSER Grodziskie Sery Kozie – Gospodarstwo rolne w Grodzisku w dolinie rzeki Ner, prowadzone przez młode, pełne entuzjazmu małżeństwo Monikę i Waldka Lasoń, którzy przestrzegają ideologii zdrowego żywienia i powrotu do naturalnych sposobów przetwórstwa mleka. Więcej na ich temat i ofertą pysznych a przede wszystkim zdrowych produktów, zapraszam przez link TUTAJ!
Oczywiście jest jeszcze wiele gospodarzy, oferujących pyszne zdrowe produkty, po takie jedzenie warto sięgać.
Jeśli nie znasz źródeł zdrowego jedzenia…Zerknij Tu…Podpowiem Ci gdzie ich znajdziesz 🙂
Źródło: ekologia.pl/ program dietetyczny/ lokalnyrolnik.pl