Ryba w czosnkowo – imbirowej marynacie carry

Chrupiący filet rybny w czosnkowo-imbirowej marynacie carry , podany z cytrynowym ryżem i bukietem ulubionych świeżych surówek… Po prostu pycha obiadek 😋

Ryba w czosnkowo – imbirowej marynacie carry

Potrzebujemy :

  • Filety ryby (u mnie dorsz)
  • Mąka ryżowa – panierka
  • Oliwa/masło klarowane do smażenia

Ryż cytrynowy :

  • 1 szklanka ryżu basmati (1 szklanka Ryżu na 2 szklanki wody)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Pieprz czarny (około 1/3 łyżeczki)
  • 1 liść laurowy
  • 3 cm imbiru
  • 1 łyżeczka płaska soli kłodawskiej
  • 100 ml wody

Marynata do ryby🐟 :

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy carry
  • 1 łyżeczka płaska soli kłodawskiej
  • Sok z 1/2 cytryny 🍋
  • 3 łyżki oliwy

Ulubiona sałatka : u mnie to prosta surówka z marchewki i jabłka i pyszna, szybka, surówka z kiszonych buraków 🙂

Przygotowanie :

  • Do garnka wlewamy 500 ml wody, zagotowujemy, następnie wsypujemy wypłukany wcześniej ryż. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut, a następnie zostawiamy na następne 15 minut, aby ryż doszedł.
  • Filety ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym.
  • Przygotuj marynatę: do miski wyciskamy czosnek, ścieramy imbir, dodajemy carry, sól kłodawską, oliwę i sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rybę panierujemy w mące ryżowej, i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
  • Przygotuj ryż cytrynowy: do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy kurkumę, pieprz czarny, połamany liść laurowy, pokrojony w paski imbir, sok z cytryny i sól kłodawską, chwilkę razem podsmażamy (2 minuty), następnie wlewamy wodę, mieszamy, dodajemy ugotowany wcześniej ryż basmati, mieszamy, aż cały ryż nabierze żółtego koloru. Podgrzewamy, jeszcze chwilę razem, z zamkniętą pokrywką (3 minuty).
  • Na talerz wykładamy, chrupiąca rybę, ryż cytrynowy i kolorowe świeże surówki.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked