Ciasto czekoladowe z burakiem

Pyszny i zdrowy placek z burakiem jako deser, jako przekąska do szkoły lub pracy.

Potrzebujemy:

  • około 200 g startego surowego buraka (starty na małych oczkach) – można użyć pulpy, pozostałej z wyciśniętego soku z buraka.
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 40 g masła klarowanego
  • 2 łyżki kakao
  • Garść rodzynek
  • 150 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 4 kostki czekolady gorzkiej(80-90%)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Jajka ubić, dodać startego buraka (odciśniętego z soku, jeśli jest dużo), ocet, roztopione masło z miodem i kostkami czekolady.
  • Wszystko razem mieszamy, dodajemy mąkę, kardamon, cynamon, kakao, rodzynki i sodę, mieszamy, wlewamy do formy.
  • Ciasta nie jest dużo, więc jeśli chcecie mieć wyższe ciasto, to forma musi być mniejsza.
  • Piec około 40 min. w temp. 180 C.

Jeśli nie koniecznie liczycie kalorie to przestawiam Ciasto czekoladowe z burakiem w wersji z masą orzechową…

Masa orzechowa

Potrzebujemy :

  • 2 garści orzechów włoskich
  • 4 daktyle (wcześniej namoczone w wodzie) ilość można zwiększyć jeśli preferujecie bardziej słodki smak, jak dla mnie 4 to akurat 🙂
  • 2-3 łyżki mleka migdałowego

Przygotowanie:

  • Składniki łączymy i dokładnie miksujemy, gotowe!
  • Masę możemy rozsmarować na wierzchu ciasta lub przełożyć nim ciasto, smacznego!

Ciasto z burakiem w wersji keksowej, polane polewą czekoladową z orzechami lub wiórkami kokosowymi




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked