Pyszny i zdrowy placek z burakiem jako deser, jako przekąska do szkoły lub pracy.
Potrzebujemy:
- około 200 g startego surowego buraka (starty na małych oczkach) – można użyć pulpy, pozostałej z wyciśniętego soku z buraka.
- 3 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki miodu
- 40 g masła klarowanego
- 2 łyżki kakao
- Garść rodzynek
- 150 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 4 kostki czekolady gorzkiej(80-90%)
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Jajka ubić, dodać startego buraka (odciśniętego z soku, jeśli jest dużo), ocet, roztopione masło z miodem i kostkami czekolady.
- Wszystko razem mieszamy, dodajemy mąkę, kardamon, cynamon, kakao, rodzynki i sodę, mieszamy, wlewamy do formy.
- Ciasta nie jest dużo, więc jeśli chcecie mieć wyższe ciasto, to forma musi być mniejsza.
- Piec około 40 min. w temp. 180 C.
Masło, miód 🍯, kostki czekolady

Jeśli nie koniecznie liczycie kalorie to przestawiam Ciasto czekoladowe z burakiem w wersji z masą orzechową…
Masa orzechowa
Potrzebujemy :
- 2 garści orzechów włoskich
- 4 daktyle (wcześniej namoczone w wodzie) ilość można zwiększyć jeśli preferujecie bardziej słodki smak, jak dla mnie 4 to akurat 🙂
- 2-3 łyżki mleka migdałowego
Przygotowanie:
- Składniki łączymy i dokładnie miksujemy, gotowe!
- Masę możemy rozsmarować na wierzchu ciasta lub przełożyć nim ciasto, smacznego!
Ciasto z burakiem w wersji keksowej, polane polewą czekoladową z orzechami lub wiórkami kokosowymi