Rady / Porady / Ściągawka - Jak ugotować ....?

ŚCIĄGAWKA – Jak ugotować…?

Kasza jaglana

  • 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
    Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.

Kasza gryczana

  • 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.

Kasza kuskus

  • 1 szklanka kaszy na 1 pełną szklankę wody
    W garnuszku wsypujemy kaszę, zalewamy wrzącą wodą, solimy i zakrywamy pokrywką, odstawiamy na 10 min.

Kasza jęczmienna

  • 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.

Soczewica czerwona

  • 1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy.
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.

Soczewica brązowa

  • 1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy.
  • Soczewicę zalewamy wieczorem wodą, zostawiamy na całą noc.
  • W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.

Ryż  biały

  • 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.

Ryż brązowy (gotujemy dłużej!)

  • 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 45 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.

Kasza pęczak

  • 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.

FASOLA BIAŁA

  •     1. Fasolę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:3) na noc.
    2. Rano zlewamy wodę z fasoli, nalewamy świeżą wodę, około litr wody, i gotujemy do miękkości.
      

Ciecierzyca

  • 1. Ciecierzycę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:2) na noc (1 szklanka ciecierzycy na 2 szklanki wody)
    2. Rano zlewamy wodę z ciecierzycy, nalewamy świeżą wodę, około litr wody, i gotujemy do miękkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.