Z serii obiady bezmięsne….
Pyszne szybkie syte danie, bez tradycyjnej śmietany, z wartościowymi orzechami nerkowca..
Potrzebujemy:
- 500 g przecieru pomidorowego (bez cukru)
- Dwie garści orzechów nerkowca
- 150 g wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- Szczypta chili
- Szczypta papryki słodkiej
- Sól
- Olej kokosowy
- Ser parmezan wegański (na bazie oleju kokosowego)
- Makaron orkiszowy z mąki ekologicznej
Przygotowanie:
Czosnek przecisnać przez praske i podsmażyć delikatnie na oleju kokosowym, wlać przecier pomidorowy, przyprawy, podusic chwilę. Do blendera wrzucić orzechy, wlać wodę, zmiksować na gładko, dodać do sosu pomidorowego. Ulubiony makaron ugotować w osolonej wodzie, wymieszać z sosem, posypać parmezanem… Pycha!
Orzechy nerkowca
- zawierają dużo białka (niepełnowartościowe),
- bogate w witaminę A (jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność), witamina D (wpływa na metabolizm wapnia i fosforu, działa uspokajająco, wzmacnia system immunologiczny, pobudza mineralizację kości i zębów), witamina E (przeciwutleniacz, chroni NNKT przed utlenianiem, stabilizuje błony komórkowe), witamina K (wpływa na krzepliwość krwi), witaminy z grupy B (B1,B2,B6,B9,PP), witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania, są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą stres, zmęczenie, dbają o skórę, zapobiegają zajadom, bólom głowy, depresjom.
- pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź, selen i cynk – dzięki którym mamy piękne włosy oraz paznokcie.
- dzięki znacznej zawartości magnezu i miedzi zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i arytmii serca oraz poprawiają insulinooporność.
- zawartość NNKT obniża poziom złego cholesterolu,
- kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
- polecane dla osób na dietach, mimo iż ich wartość kaloryczna jest dość wysoka w 100 g – 533 kcal, przeważają tu kwasy tłuszczowe nienasycone, to zdrowe tłuszcze, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a zawartość błonnika pokarmowego usprawnia prace jelit, dzięki czemu mamy dobre i szybsze trawienie.