Makaron orkiszowy z sosem pomidorowo-orzechowym

Z serii obiady bezmięsne….

Szybkie danie na obiad lub kolację.. Bez mięsa, śmietany, a za to z pysznymi wartościowymi orzechami. W przepisie używam orzechów nerkowca, ale można je też zastąpić orzechami włoskimi. Orzechy najlepiej wcześniej namoczyć w wodzie na godzinę lub dwie, ale jak nie mamy czasu to wystarczy wypłukać. Makaron orkiszowy, ale tylko z mąki ekologicznej ze zboża bez oprysków chemicznych ‼️. Jeśli nie możesz jeść produktów zawierających gluten, użyj makaronu ryżowego, będzie tak samo smacznie 😎

Makaron orkiszowy z sosem pomidorowo-orzechowym

Potrzebujemy:

  • 500 g przecieru pomidorowego (bez cukru) najlepiej z własnej spiżarki.
  • Dwie garści orzechów nerkowca
  • 150 g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Szczypta chili
  • Szczypta papryki słodkiej
  • Sól
  • Olej kokosowy
  • Ser parmezan wegański (na bazie oleju kokosowego)
  • Makaron orkiszowy z mąki ekologicznej lub makaron ryżowy

Przygotowanie:

  • Czosnek przecisnać przez praske i podsmażyć delikatnie na oleju kokosowym, wlać przecier pomidorowy, przyprawy i chwilę razem dusić .
  • Do blendera wkładamy orzechy, wlewamy wodę, miksujemy na gładko i dodajemy do sosu pomidorowego.
  • Majaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy startym parmezanem… Pycha!

Orzechy nerkowca

  • zawierają dużo białka (niepełnowartościowe),
  • bogate w witaminę A (jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność), witamina D (wpływa na metabolizm wapnia i fosforu, działa uspokajająco, wzmacnia system immunologiczny, pobudza mineralizację kości i zębów), witamina E (przeciwutleniacz, chroni NNKT przed utlenianiem, stabilizuje błony komórkowe), witamina K (wpływa na krzepliwość krwi), witaminy z grupy B (B1,B2,B6,B9,PP), witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania, są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą stres, zmęczenie, dbają o skórę, zapobiegają zajadom, bólom głowy, depresjom.
  • pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź, selen i cynk – dzięki którym mamy piękne włosy oraz paznokcie.
  • dzięki znacznej zawartości magnezu i miedzi zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i arytmii serca oraz poprawiają insulinooporność.
  • zawartość NNKT obniża poziom złego cholesterolu,
  • kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
  • polecane dla osób na dietach, mimo iż ich wartość kaloryczna jest dość wysoka w 100 g – 533 kcal, przeważają tu kwasy tłuszczowe nienasycone, to zdrowe tłuszcze, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a zawartość błonnika pokarmowego usprawnia prace jelit, dzięki czemu mamy dobre i szybsze trawienie.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked