Zapiekane ziemniaki z gzikiem lub pieczoną kiszoną kapustą

Z serii obiady bezmięsne…zapiekane ziemniaczki w mundurkach w dwóch wersjach z gzikiem lub pieczoną kiszoną kapustką

Pyszny i zdrowy obiad dla calej rodziny!

Potrzebujemy:

  • Ziemniaki całe (ilość w zależności od potrzeby)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz.

Wersja z gzikiem:

  • Twaróg biały (ilość w zależności od potrzeby)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek 
  • Sól i pieprz.
  • Ja dodaje jeszcze czosnek, ale nie jest to konieczne.

Wersja z pieczoną kapustką 

  • Kapusta kiszona (ilość w zależności od potrzeby)
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula
  • kminek 
  • majeranek
  • Sól i pieprz.
  • Olej kokosowy.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki dobrze myjemy ze skórką, wkładamy do garnka i gotujemy na miękko, (z uwagą, aby nie przegotować ziemniaków), studzimy, przekrajmy na pół, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku w 200 C do zrumienienia powierzchni.
  • Ziemniaki piekę bez tłuszczu, na talerzu dopiero skraplam je oliwą z oliwek, tłuszczy nie powinno się podgrzewać, ale są bardzo ważne w diecie, dlatego nie należy ich unikać, najlepiej spożywać na zimno.
  • Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt, pokrojony szczypior, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.
  • Kapustę kiszoną kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 min. Po tym czasie odcedzamy kapustkę na durszlaku. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilę, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i smażymy razem, gdy są zarumienione, wyłączamy, dodajemy kapustkę, kminek, sól i pieprz, dokładanie mieszamy, przekładamy do brytfanki, posypujemy majerankiem i zapiekamy w 200 C około 25 min. W ten sposób zrobiona kapustka jest bardziej aromatyczna i dużo lżejsza niż kapusta zasmażana.

Kiszona kapusta




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked