Pyszny sos z kurek na bazie śmietanki z orzechów nerkowca. Tradycyjny sos z kurek polega na smażeniu kurek na maśle, a następnie duszenie w śmietanie zwierzęcej. Sos pyszny, ale po pierwsze, NIE wolno smażyć na maśle! Chyba że klarowanym, które jest pozbawione białka i laktozy, przez co ma wyższy punkt dymienia, niż zwykłe masło. Po drugie fajnie jest dodać swojską śmietanę :), Ale gdzie dostać taką zdrową wiejską pełnotłustą śmietanę bez hormonów-na pewno sklepowa będzie bardzo ZŁYM wyborem! Ogólnie każdy nabiał z marketu jest pełen hormonów, które rozregulowują nam organizm. Chcesz być zdrowy — przestań jeść nabiał ze sklepu! Chyba że masz dostęp do prawdziwego gospodarza, który karmi swoje krówki naturalną paszą, nie podaje, hormonów i antybiotyków. Dlatego alternatywą na pyszny sos z kurek jest dodanie śmietany roślinnej, która jest pyszna, słodka, kremowa i do tego zdrowa.
Sos z kurek na bazie śmietanki z orzechów nerkowca
Potrzebujemy:
- Świeże kurki
- 2 cebule
- masło klarowane lub olej kokosowy
- garść orzechów nerkowca
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą na około 1-2 godziny.
- Kurki dokładnie oczyszczamy, kilkakrotnie płuczemy (żeby nam nie zgrzytało w zębach :))
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, sól i pieprz, podsmażamy na rumiano, dodajemy oczyszczone kurki, dusimy do odparowania wody.
- Orzechy odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy około 250 ml wody, miksujemy na najwyższych obrotach, aby uzyskać gładką śmietankę. Więcej na temat jak robić śmietankę TU
- Do uduszonych kurek wlewamy śmietankę, mieszamy, dosmaczamy, dusimy jeszcze przez minutę i gotowe.
- Sos podajemy z ziemniaczkami, makaronem ryżowym, orkiszowym, lub z brązowym ryżem, oczywiście obowiązkowo z surówką lub kiszonkami.