Kiszona marchewka to ulubiona kiszonka mojego najmłodszego dziecka 🙂
Przygotowanie:
Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.
Do każdego słoika wkładamy:
- 3 ząbki czosnku
- 3 kulki pieprzu czarnego.
- 2 ziela angielskie
- 1-2 kawałki małe chrzanu.
- 1 liść laurowy
- koper – baldachim
- 1 cebulę, kroimy na 4-8 grubsze części, nie szatkujemy.
Przygotowanie:
Pół kilo marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na cienkie plasterki, napełniamy słoiki.
- Zalewamy zalewą (na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej), zakręcamy.
- Po 1,5 – 2 tygodni kiszonka jest już gotowa. Jest rewelacyjna do kanapek.
Kanapki z pastą ze słonecznika z kiszoną marchewką Kanapka z pastą z fasoli i kiszonej marchewki Kanapka z pastą z buraka i kiszoną marchewką