Zdrowa i wspaniała

Kiszona marchewka z cebulą

Kiszona marchewka to ulubiona kiszonka mojego najmłodszego dziecka 🙂

Przygotowanie:

Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.

Do każdego słoika wkładamy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kulki pieprzu czarnego.
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 kawałki małe chrzanu.
  • 1 liść laurowy
  • koper – baldachim
  • 1 cebulę, kroimy na 4-8 grubsze części, nie szatkujemy.

Przygotowanie:


Pół kilo marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na cienkie plasterki, napełniamy słoiki.

  • Zalewamy zalewą (na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej), zakręcamy.
  • Po 1,5 – 2 tygodni kiszonka jest już gotowa. Jest rewelacyjna do kanapek.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked