Biała fasola i zawarte w niej skarby:
- Białko: zawartość białka w fasoli przewyższa zawartość białka w mięsie – nie jest ono jednak białkiem pełnowartościowym, dlatego fasolę należy łączyć w posiłkach z produktami zawierającymi brakujące aminokwasy.
- Żelazo oraz magnez: wspomagają układ nerwowy, oraz krwionośny, przeciwdziałają anemii;
- Nienasycone kwasy tłuszczowe: wspierają odporność, pracę mózgu i obniżają cholesterol;
- Fitosterole: regulują gospodarkę hormonalną i są szczególnie pomocne w fazie zaburzeń po menopauzie;
- Lecytyna: wspomaga pamięć i koncentrację;
- Witaminy z grupy B: wzmacniają cały organizm, szczególnie zaś układ nerwowy (B1, B2, B3, B6 i B9)
- Witaminy A, C, E i K.
- Błonnik: reguluje poziom glukozy we krwi, wspiera odchudzanie i przeciwdziała cukrzycy typu II.
- Biotyna : przyśpiesza powstawanie keratyny, istotnego budulca włosów i paznokci.
- Fasola jest cennym źródłem składników mineralnych dla niemal wszystkich organów.
https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/fasola-biala-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-fasoli-bialej,23539.html
Przygotowanie fasoli ♥️
- Fasolę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:3) na noc.
- Rano zlewamy wodę z fasoli, nalewamy świeżą wodę, około litr wody, gotujemy do miękkości.
Pasta z białej fasoli
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego,
- 0,5-1 ząbka czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na gładko. Podajemy z kiszonkami, świeżymi warzywami, kiełkami, sałatami.
Smalec z fasoli …pycha!
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli,
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 jabłka
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu- do smażenia cebuli.
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, podsmażamy razem na rumiano, z solą i pieprzem, studzimy.
- Do blendera wkładamy ugotowaną fasolę, ząbek czosnku, sól, i miksujemy.
- Do rozdrobnionej fasoli dodajemy zrumienioną cebulę, mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem.