PASTA Z FASOLI

Biała fasola i zawarte w niej skarby:

  • Białko: zawartość białka w fasoli przewyższa zawartość białka w mięsie – nie jest ono jednak białkiem pełnowartościowym, dlatego fasolę należy łączyć w posiłkach z produktami zawierającymi brakujące aminokwasy.
  • Żelazo oraz magnez: wspomagają układ nerwowy, oraz krwionośny, przeciwdziałają anemii;
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe: wspierają odporność, pracę mózgu i obniżają cholesterol;
  • Fitosterole: regulują gospodarkę hormonalną i są szczególnie pomocne w fazie zaburzeń po menopauzie;
  • Lecytyna: wspomaga pamięć i koncentrację;
  • Witaminy z grupy B: wzmacniają cały organizm, szczególnie zaś układ nerwowy (B1, B2, B3, B6 i B9)
  • Witaminy A, C, E i K.
  • Błonnik: reguluje poziom glukozy we krwi, wspiera odchudzanie i przeciwdziała cukrzycy typu II.
  • Biotyna : przyśpiesza powstawanie keratyny, istotnego budulca włosów i paznokci.
  • Fasola jest cennym źródłem składników mineralnych dla niemal wszystkich organów.

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/fasola-biala-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-fasoli-bialej,23539.html

Przygotowanie fasoli ♥️ 

  •  Fasolę płuczemy, namaczamy w wodzie (1:3) na noc.
  •  Rano zlewamy wodę z fasoli, nalewamy świeżą wodę, około litr wody,  gotujemy do miękkości.

Pasta z białej fasoli

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego,
  • 0,5-1 ząbka czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na gładko. Podajemy z kiszonkami, świeżymi warzywami, kiełkami, sałatami.
Kanapka z pastą z białej fasoli z kiszoną kapustą i rzodkiewką.

Smalec z fasoli …pycha!

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli,
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 jabłka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu- do smażenia cebuli.
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, podsmażamy razem na rumiano, z solą i pieprzem, studzimy.
  • Do blendera wkładamy ugotowaną fasolę, ząbek czosnku, sól, i miksujemy.
  • Do rozdrobnionej fasoli dodajemy zrumienioną cebulę, mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked