Koktajl z młodej pokrzywy, pomarańczy i banana.

Najważniejszą zaletą zielonych soków jest zawartość w nich chlorofilu, (barwnik roślinny, podobny budową do ludzkiej krwi) działa cuda w naszym organizmie.

Krótko o ich wspaniałości…

Pokrzywa

  • To cudowna roślina pełna mocy wykazuje właściwości wzmacniające organizm, właściwości moczopędne.
  • Składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód.
  • Witaminy: witamina A, witamina K, witamina B2 witamina C.
  • Rewelacyjnie działa na włosy i paznokcie przez wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu.
  • Pokrzywa działa na wszelkie problemy skórne, zwłaszcza trądzik, wykazuje właściwości antybakteryjne.
  • Cudowna roślina ma zdolność oczyszczania z toksyn, dzięki niej oczyścimy wątrobę, trzustkę czy żołądek.
  • Działa pozytywnie na układ pokarmowy w problemach jelitowych.
  • Obniża poziom cholesterolu poprzez zawartość fitosteroli — analogi cholesterolu.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Serotonina — decyduje o równowadze psychicznej i normalnym rytmie snu.
  • Flawonoidy — Mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, detoksykujące.
  • Pamiętajmy, tak jak każda roślina posiadająca, tak wiele właściwości, może też zaszkodzić. Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych witamin jest również szkodliwe i może być przyczyną powstawania innych zaburzeń.

    Pomarańcze
  • Źródło witaminy A, E, C (100 gramach pomarańczy jest aż 50 mg witaminy C), witamin z grupy B (B1, B3, B6,) P.
  • Bogactwo kwasu foliowego, beta-karotenu oraz minerałów: wapń (Dwie pomarańcze zawierają tyle samo wapnia, ile szklanka mleka) selen, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i magnez.
  • Źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych i terpenów (związków działających bakteriobójczo i antywirusowo).
  • Witamina C wzmacnia organizm, chroni przed chorobami nowotworowymi, dba o serce i kontroluje ciśnienie krwi.
  • Witaminy B pozytywnie wpływają na włosy i skórę, wspierają układ nerwowy.
  • Zawarty w nich potas wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca, a także
    reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów.
  • Pomarańcze bogate są w błonnik, który wspomaga przemianę materii oraz chroni przed chorobami krążenia.
  • Naturalne lekarstwo na szkorbut.

    Banany
  • Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
  • Witaminy: Witamina C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
  • Składniki mineralne: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor,Potas, Sód, Cynk
    Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku. 
  • Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
  • Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
  • Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.


    Koktajl z młodej pokrzywy pomarańczy i banana

    Potrzebujemy:
  • Kilka gałązek młodej pokrzywy
  • Sok z dwóch pomarańczy
  • 1 banan

    Przygotowanie:
  • Do miksera wkładamy pokrzywę, wlewamy sok z pomarańczy i banana, dokładnie miksujemy. 
  • Na zdrówko!!

Pamiętaj ! 

Wszystkie owoce sprowadzane (ale nie tylko) są opryskane substancjami, które mają za zadanie przedłużyć trwałość owoców tak, aby wytrzymały transport i zachować ich apetyczny wygląd oraz zapach. Najgorsze jest jednak to, że producenci nigdzie nie umieszczają informacji czym potraktowali pomarańcze, grejpfruty czy jabłka. Dopiero na małych etykietach, naklejanych na skrzynkach bądź plastikowych siatkach na cytrusy, możemy znaleźć informację o stosowaniu np. imazalilu (silnie toksyczny środek grzybobójczy. Może powodować nowotwory i bezpłodność, uszkadza układ nerwowy).

Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć.

Jak skutecznie myć owoce?

  • Nalej do miski wodę.
  • Wsyp 1 łyżkę sody. 
  • Wlej pół szklanki octu.
  • Włóż owoce na około godzinę. 
  • Wyszoruj owoce pod bieżącą wodą.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked