Barszcz czerwony z ziemniakami


Raz na jakiś czas dostaje pyszną wędzonkę od mojego teścia, oczywiście obowiązkowo robię wtedy barszczyk czerwony na wędzonce z ziemniaczkami, pyszny, bardzo aromatyczny, jest bardziej kaloryczny, ale raz na jakiś czas warto.

Wędzonka z pewnego źródła, bez dodatków i konserwantów ! Nigdy nie używaj do tego wędzonki z marketu to trucizna na talerzu. Warto znaleźć w swojej okolicy rolnika, który wyrabia co jakiś czas swoje wędliny i zaopatrzyć swoją zamrażarkę. Ja rzadko jadam mięso, wolę kuchnię roślinną ale raz na jakiś czas moja rodzina upomina się o dawne smaki 🙂 Oczywiście czemu nie…Najważniejsze to zdrowe składniki, jeśli mamy to jak najbardziej !

Barszcz czerwony z ziemniakami


Potrzebujemy:

  • Kawałek wędzonki (3-5 plasterków, tylko dla smaku)
  • 1 duża cebula
  • 4 buraki czerwone
  • około 250 ml zakwasu z buraka czerwonego (można też zakwasić octem jabłkowym lub cytryną)
  • lubczyk
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 50-100 ml śmietanki — u mnie z orzechów nerkowca jak zrobić zerknij TU ,lub prawdziwa naturalna tłusta śmietana wiejska, zrobiona samodzielnie z mleka niepasteryzowanego, jeśli macie do takiego mleka dostęp.
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Wędzonkę kroimy w kostkę, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy razem.
  • Buraki obieramy, ścieramy na grubej tartce, dodajemy do cebulki i wędzonki, dodajemy lubczyk, rozgnieciony czosnek, sól, ziele angielskie, liść laurowy, podsmażamy razem chwilę, wlewamy około 1,5 -2 litra wody. Gotujemy około 20 min, dodajemy zakwas i śmietankę, zagotowujemy, dodajemy zieleninę. Barszczyk podajemy z ziemniaczkami ukraszonymi smażoną cebulką posypane obficie koperkiem lub natką pietruszki.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked