Zdrowa i wspaniała

Barszczyk czerwony na wędzonce.


Raz na jakiś czas dostaje pyszną wędzonkę od mojego teścia, oczywiście obowiązkowo robię wtedy barszczyk czerwony na wędzonce, pyszny, bardzo aromatyczny, jest bardziej kaloryczny, ale raz na jakiś czas warto.

Potrzebujemy:

  • Kawałek wędzonki
  • 1 duża cebula
  • 4 buraki czerwone
  • około 250 ml zakwasu z buraka czerwonego (można też zakwasić octem jabłkowym lub cytryną)
  • lubczyk
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 50-100 ml śmietanki — u mnie z orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Wędzonkę kroimy w kostkę, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy razem.
  • Buraki obieramy, ścieramy na grubej tartce, dodajemy do cebulki i wędzonki, dodajemy lubczyk, rozgnieciony czosnek, sól, ziele angielskie, liść laurowy, podsmażamy razem chwilę, wlewamy około 1,5 -2 litra wody. Gotujemy około 20 min, dodajemy zakwas i śmietankę, zagotowujemy, dodajemy zieleninę. Barszczyk podajemy z ziemniaczkami ukraszonymi smażoną cebulką posypane obficie koperkiem lub natką pietruszki.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked