Barszczyk czerwony na żurku

Szybki sposób na pyszny barszczyk..

Potrzebujemy:

  • 400 g buraczków czerwonych surowych 
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki (u mnie śmietanka z nerkowców )
  • 200 ml zakwasu na żurek
  • 1 lub 1/2 szklanki zakwasu z kiszonego buraka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • Szczyptę papryki wędzonej
  • Szczyptę czosnku suszonego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Buraczki rozdrobnić na drobno w mikserze lub zetrzeć na tartce, zalać zimną wodą około 1,5 litra, dodać czosnek, majeranek, lubczyk, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 20 min. Po tym czasie dodać zakwas i śmietankę, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Barszczyk bardzo często serwuję z gotowanymi ziemniaczkami, posypane smażoną cebulką.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked