Mleko- śmietana- majonez

Biały ser

Biały ser jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, którego nasz organizm potrzebuje, by móc prawidłowo funkcjonować. Poza tym zawiera wiele aminokwasów, których organizm nie jest w stanie samemu wytworzyć, w związku z tym trzeba je dostarczyć wraz z pokarmem. Biały ser zawiera witaminę AD E, witaminy z grupy B.

Większość nabiału robię sama, dlaczego..? Bo nie ufam marketowemu! Przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że sklepowy nabiał bardziej szkodzi niż daje cokolwiek wartościowego, 

Sery dostępne w polskich sklepach niestety niewiele ma wspólnego z produktami, które wytwarza się tradycyjnymi metodami i nie znajdziemy w nich większości witamin, które wcześniej wymieniłam, ale za to dostarczą nam niepotrzebnych i szkodzących dodatków, które po trochę niszczą nam organizm, a najbardziej organizm dziecka np. przepełnione cukrem jogurciki lub sery żółte naszpikowane konserwantami.

Dlatego ja dbam o moją rodzinę 🙂

Biały ser jak zrobić ?

  • Zsiadłe mleko stawiamy na kuchence na bardzo malutkim podgrzewaniu (u mnie w skali grzania od 1 do 9, włączam na poziom 3 lub 4).
  • Podgrzewamy, aż zacznie się tworzyć skrzep i oddzielać serwatka,(należy uważać, aby nie przegrzać mleka, bo ser będzie suchy).
  • Przelewamy całą zawartość przez pieluchę tetrową, wyciskamy i gotowe, mamy pyszny biały serek.
  • Pozostały płyn po wyciśnięciu sera to, pyszna pożywna serwatka.
Wartości odżywcze (100 g białego sera półtłustego)
Energia (kcal)133 kcal
Energia (kj)555 kj
Białko18.7 g
Tłuszcz4.7 g
Węglowodany ogółem3.7 g
Błonnik pokarmowy0 g
Cholesterol17 mg
Woda72.1 g
Białko zwierzęce18.7 g
Sód44 mg
Potas113 mg
Wapń94 mg
Fosfor227 mg
Magnez9 mg
Żelazo0.2 mg
Cynk0.92 mg
Miedź0.02 mg
Mangan0.02 mg
Jod3.7 μg
Witamina A39 μg
Retinol34 μg
Beta-karoten29 μg
Witamina D0.09 μg
Witamina E0.08 mg
Tiamina0.03 mg
Ryboflawina0.45 mg
Niacyna0.18 mg
Witamina B60.09 mg
Foliany27 μg
Witamina B120.8 μg
Witamina C0 mg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.