Biały ser

Biały ser jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, którego nasz organizm potrzebuje, by móc prawidłowo funkcjonować. Poza tym zawiera wiele aminokwasów, których organizm nie jest w stanie samemu wytworzyć, w związku z tym trzeba je dostarczyć wraz z pokarmem. Biały ser zawiera witaminę AD E, witaminy z grupy B.

Większość nabiału robię sama, dlaczego..? Bo nie ufam marketowemu! Przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że sklepowy nabiał bardziej szkodzi niż daje cokolwiek wartościowego, 

Sery dostępne w polskich sklepach niestety niewiele ma wspólnego z produktami, które wytwarza się tradycyjnymi metodami i nie znajdziemy w nich większości witamin, które wcześniej wymieniłam, ale za to dostarczą nam niepotrzebnych i szkodzących dodatków, które po trochę niszczą nam organizm, a najbardziej organizm dziecka np. przepełnione cukrem jogurciki lub sery żółte naszpikowane konserwantami.

Dlatego ja dbam o moją rodzinę 🙂

Biały ser jak zrobić ?

  • Zsiadłe mleko stawiamy na kuchence na bardzo malutkim podgrzewaniu (u mnie w skali grzania od 1 do 9, włączam na poziom 3 lub 4).
  • Podgrzewamy, aż zacznie się tworzyć skrzep i oddzielać serwatka,(należy uważać, aby nie przegrzać mleka, bo ser będzie suchy).
  • Przelewamy całą zawartość przez pieluchę tetrową, wyciskamy i gotowe, mamy pyszny biały serek.
  • Pozostały płyn po wyciśnięciu sera to, pyszna pożywna serwatka.
Wartości odżywcze (100 g białego sera półtłustego)
Energia (kcal)133 kcal
Energia (kj)555 kj
Białko18.7 g
Tłuszcz4.7 g
Węglowodany ogółem3.7 g
Błonnik pokarmowy0 g
Cholesterol17 mg
Woda72.1 g
Białko zwierzęce18.7 g
Sód44 mg
Potas113 mg
Wapń94 mg
Fosfor227 mg
Magnez9 mg
Żelazo0.2 mg
Cynk0.92 mg
Miedź0.02 mg
Mangan0.02 mg
Jod3.7 μg
Witamina A39 μg
Retinol34 μg
Beta-karoten29 μg
Witamina D0.09 μg
Witamina E0.08 mg
Tiamina0.03 mg
Ryboflawina0.45 mg
Niacyna0.18 mg
Witamina B60.09 mg
Foliany27 μg
Witamina B120.8 μg
Witamina C0 mg



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked