Rady / Porady / Ściągawka - Jak ugotować ....?

Witamina PP

Witamina PP – witamina B3 Niacyna

Funkcje witaminy PP

  • potrzebna do wytwarzania energii na poziomie komórkowym oraz oddychania komórkowego
  • przyłącza się do białka, tworząc enzymy, które spalają węglowodany, tłuszcze i białko
  • niezbędna do przemiany materii mózgu, poprawia pamięć
  • jest przeciwutleniaczem — zwalcza wolne rodniki
  • wpływa na hormonalną równowagę 
  • reguluję nastrój psychiczny
  • działa na mięśnie i tkankę łączna
  • poprawia krążenie i pracę serca
  • reguluje poziom cholesterolu
  • gwarantuje równowagę psychiczną i dobry sen

Źródła witaminy PP

  • drożdże 
  • otręby pszenne (w 100 g jest 8,89 mg)
  • wątroba (w 100 g jest 16,70 mg)
  • chude mięso kurczaka (w 100 g jest 12,44 mg)
  • ryby tuńczyk (w 100 g jest 13,5 mg)
  • rośliny strączkowe
  • suszone owoce
  • warzywa i mleko (mniejsze ilości)

Skutki niedoboru witaminy PP

  • zmiany zapaleń na skórze
  • nasilenie trądziku pospolitego
  • obniżona siła mięśni
  • zawroty i bóle głowy
  • ogólne zmęczenie 
  • utrata apetytu 
  • mdłości
  • biegunka 
  • depresja 

➡️Witamina PP współpracując z innymi witaminami z grupy B, daje zdrowie i dobre samopoczucie (zdrowe nerwy, układ trawienny i skórę)

➡️Tryptofan (jeden z 9 podstawowych dla życia aminokwasów )otrzymywany z pożywienia, w połowie zamieniany jest przez ludzki organizm w niacynę.

➡️Duże dawki witaminy PP należy przyjmować pod kontrolą lekarza.

➡️Nadmiar słodyczy i cukru powoduje utraty wchłoniętej niacyny. Niedobór niacyny zdarza się rzadko, najczęściej u wegetarian, wegan czy alkoholików.

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.