Zdrowa i wspaniała

Chleb z kaszy gryczanej niepalonej fermnetowanej

Niezwykły chleb na bazie kaszy gryczanej fermentowanej, idealna wersja chleba bez mąki, odpowiednia struktura, proste wykonanie, wyśmienity w smaku 🙂

Potrzebujemy: kaszę na chleb przygotuj 48 godz. Przed pieczeniem.

  • 400 g kaszy gryczanej białej niepalonej (ekologicznej)
  • 1 l wody filtrowanej gotowanej (chłodnej)
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • 200 g ziaren ( słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam)

Przygotowanie:

  • Kaszę dokładnie płuczemy.
  • Przekładamy do miski (szklanej), zalewamy 1 litrem wody, mieszamy i odstawiamy na 48 godzin, 2 razy mieszamy w ciągu dnia (drewnianą łyżką), w razie konieczności dolewamy wodę, aby kasza była cały czas pod wodą.
  • UWAGA! Kasza będzie miała niefajny wygląd, konsystencję ciągliwą, ale spokojnie to normalne zjawisko przy fermentacji. Zapach jest kwaskowy ale absolutnie nie śmierdzący! Jeśli kasza śmierdzi to znaczy, że do środka przedostała się jakaś bakteria i kasza się zepsuła. Powodów zepsutej kaszy może być wiele np. metal (miska, łyżka), coś brudnego (łyżka), coś wpadło lub po prostu była źle wypłukana.
  • Po dwóch dniach zlewamy z miski nadmiar wody, do równej powierzchni kaszy (nie całkowicie), resztę dokładnie miksujemy, będzie miało konsystencje gęstej śmietany (w razie konieczności możemy dodać trochę odlanej wody).
  • Do zmiksowanej kaszy dodajemy sól i ziarna, mieszamy.
  • Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, na spód wsypujemy trochę dowolnych ziaren (u mnie jest słonecznik), wlewamy masę, odstawiamy w ciepłe miejsce np. piekarnik, na wyrośnięcie 8-12 godz.
  • Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w 180 C przez około 1,5 godziny.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked