Zdrowa i wspaniała

Winogron na zimę

Sok z winogrona 🍇 (gotowany) 

Potrzebujemy:

  • Winogrona ciemne lub jasne

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy, obrywamy, wkładamy do garnka, gotujemy, aż puszczą całkowicie sok, a owoce będą się rozpadać. Sok przecedzamy i przecieramy miazgę, przelewamy do słoiczków lub butelek, pasteryzujemy.


Sok z winogron 🍇 (z wyciskarki)

Potrzebujemy:

  • Winogrona ciemne lub jasne

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy, obrywamy, wkładamy do wyciskarki. Sok przelewamy do garnka, zagotowujemy, przelewamy do słoiczków lub butelek, pasteryzujemy.
  • Sok z wyciskarki smakuje inaczej, jest bardziej intensywny ale też bardziej cierpki w smaku. 

Kompot z winogron 🍇

  • Winogrona ciemne lub jasne
  • Woda

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy, obrywamy, wkładamy do wyparzonych słoików,
  • Słoiki zalewamy gorącą przegotowaną wodą, zakręcamy, pasteryzujemy na mokro.
  • ➡️ Kompot w zimie po otwarciu, możemy sobie dosłodzić miodem.
  • ➡️ Możemy również zrobić słodki kompot, dodając od razu miód do gorącej wody i zalać owoce.

Kompot z 🍇 i jabłek🍎🍏

  • Winogrona ciemne lub jasne
  • jabłka (słodkie)

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy, obrywamy, jabłka myjemy, kroimy w ósemki wkładamy do wyparzonych słoików.
  • Słoiki zalewamy gorącą przegotowaną wodą, zakręcamy, pasteryzujemy na mokro.
  • ➡️Kompot w zimie po otwarciu, możemy sobie dosłodzić miodem.
  • ➡️Możemy również zrobić słodki kompot, dodając od razu miód do gorącej wody i zalać owoce.

Kompot z winogron🍇 i jeżyn

Potrzebujemy:

  • Winogrona ciemne lub jasne
  • jeżyny

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy, obrywamy, jeżyny delikatnie płuczemy, wkładamy na przemian, do wyparzonych słoików.
  • Słoiki zalewamy gorącą przegotowaną wodą, zakręcamy, pasteryzujemy na mokro.
  • ➡️Kompot w zimie po otwarciu, możemy sobie dosłodzić miodem.
  • ➡️Możemy również zrobić słodki kompot, dodając od razu miód do gorącej wody i zalać owoce.
  • Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
  • Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.

Wino domowe z winogron ciemnych

Potrzebujemy:

  • Winogron ciemny
  • Woda przegotowana ochłodzona (około 1 litr)
  • 05-1 kg cukru (Tu cukier niezbędny do fermentacji)
  • Baniak na wino (u mnie jest to 5 l)
  • Korek i rurka fermentacyjna

Przygotowanie:

  • Winogrona myjemy, oczyszczamy, odrywamy z gałązek.
  • W dużej misce rozgniatamy ręcznie winogron na miazgę. Przelewamy miazgę do baniaczka na wino.
  • W wodzie rozpuszczamy cukier, przelewamy do baniaczka, mieszamy lub wstrząsamy butlą, żeby się wymieszały składniki, miazga powinna zajmować około 3/4 butli, następnie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, wlewamy tam wodę, dzięki temu będziemy obserwować, jak nasze wino pracuje.
  • Odstawiamy na około 2-3 tygodnie (do czasu, aż wino przestanie pracować, puszczać bąble), po tym czasie miazgę przecedzamy, wino wlewamy ponownie do czystego baniaczka, dodajemy cukier, ilość w zależności od tego, jakie wino ma być słodkie. Ja nie lubię słodkiego więc dodaję minimalnie około 2 łyżek, aby tylko wino pracowało. Zakładamy ponownie korek i rurkę fermentacyjną.
  • Wino odstawiamy w chłodne miejsce (np. do piwnicy) na około 3 miesiące. Wino jest gotowe w momencie, kiedy przestaje buzować, co łatwo możemy zaobserwować na rurce fermentacyjnej.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked