Mielone mięso wieprzowe z ryżem carry

Smaki kuchni azjatyckiej…

Mielone mięso wieprzowe z ryżem carry

Potrzebujemy :

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z dobrego bezpiecznego źródła, nie z marketu!
  • 2 marchewki
  • 2 cebule

Ryż carry

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka carry
  • Sól kłodawska i pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sos do mięsa :

  • 6 łyżek sosu sojowego naturalnie fermentowanego
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego (niepasteryzowanego).
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki przecier (koncentratu) pomidorowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej

Przygotowanie :

  • Do garnka wlewamy 500 ml wody, zagotowujemy. Ryż dokładnie płuczemy, przekładamy do zagotowanej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie zostawiamy na następne 15 minut, aby ryż doszedł.
  • Marchewkę umyj, obierz -jeśli jest stara, pokrój w słupki, a cebulę w piórka.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy marchew i cebulkę, dusimy chwilę razem, aby marchew była aldente. Następnie do warzyw dodajemy mielone mięso wieprzowe, mieszamy i smażymy razem około 7-8 minut.
  • Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce, następnie wlewamy do mięsa, mieszamy i jeszcze chwilę razem dusimy, ewentualnie dosmaczamy.
  • Do gotowego ryżu, dodajemy carry, kurkumę, oliwę, sól kłodawska i pieprz, mieszamy.
  • Na talerz wykładamy ryż carry i mielone mięso wieprzowe, pysznie smakuje w towarzystwie surówki z kiszonych buraków 😋
  • Warto dodawać kiszonki codziennie do naszego menu ♥️



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked