Rozgrzewająca moc zupy

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Pyszna i zdrowa zupka 😉

Zupa pomidorowa z ciecierzycą


Potrzebujemy: 

  • 1,5-2 l bulionu z warzyw (3 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka lubczyku, pół łyżeczki soli kłodawskiej, dwa ziela angielskie, 1 liść laurowy).
  • około 500 g passaty pomidorowej Bio (lub przecieru), najlepiej ze szklanej butelki.
  • 1-2 ząbki czosnku
  • około 250 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • Sól kłodawska i pieprz.

Przygotowanie:

  • Gotujemy bulion. Do garnka wkładamy wszystkie składniki, zalewamy wodą około 1,5 l, gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu ziele angielskie i liść laurowy wyjmujemy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy na złoto, wlewamy passatę pomidorową i dusimy razem około 6 minut.
  • Gotową passatę wlewamy do bulionu z warzywami, dodajemy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zupę podaję z lanymi kluseczkami, łyżeczką jogurtu naturalnego, sezamem.

Lane kluski w wersji orkiszowej

Potrzebujemy:

  • 2 jajka ( chowu ekologicznego, od rolnika)
  • 4-5 łyżki mąki ekologicznej (u mnie orkiszowa)

Przygotowanie:

  • W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
  • Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna byc jak gęsta śmietana) Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.

Kluseczki lane w wersji bezglutenowej: (3-4 porcje)

  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka mąki ryżowej
  • 1 duża łyżka mąki kukurydzanej
  • 1 duża łyża mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
  • Jajko i mąki dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana), jeśli jest zbyt lejąca dosyp po trochę każdej mąki. Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie, lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.