Rady / Porady / Ściągawka - Jak ugotować ....?

Kwas foliowy

Kwas foliowy — witamina B9 – Witamina radości życia


Funkcje kwasu foliowego

  • Budowa kwasów nukleinowych (wzrost i regeneracja komórek całego ciała)
  • budowa hemoglobiny
  • jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. 
  • wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg.
  • chroni organizm przed nowotworami. 
  • zapobiega chorobom serca.

Źródła kwasu foliowego

  • ekstrakt drożdży
  • zarodki pszenne
  • ciemne pieczywo (w 100 g jest około 45 mg)
  • ciecierzyca (w 100 g jest około 340 mg)
  • płatki śniadaniowe
  • pestki dyni
  • wątroba
  • soja
  • sałata
  • jarmuż (w 100 g jest około 120 mg)
  • szpinak (w 100 g jest około 193 mg)
  • brokuły (w 100 g jest około 119 mg)
  • kapusta (w 100 g jest około 80 mg)
  • szparagi
  • kalafior
  • brukselka 
  • zielony groszek
  • natka pietruszki. (w 100 g jest około 170 mg) korzeń (w 100 g jest około 180 mg)
  • szczypior
  • marchew
  • ziemniaki
  • fasola (w 100 g jest około 187 mg)
  • orzechy laskowe (w 100 g jest około 72 mg)
  • migdały
  • słonecznik (w 100 g jest około 100 mg)
  • żółtka jaj
  • pomarańcze
  • banany
  • truskawki (w 100 g jest około 65 mg)
  • czereśnie (w 100 g jest około 52 mg)

Większe zapotrzebowanie (określone przez lekarza) występuje u:

  • alkoholików 
  • osób narażonych na długotrwały stres
  • osób cierpiących na depresję
  • kobiet w okresie ciąży i karmienie piersią 
  • osób cierpiących na zaburzenia funkcjonowania wątroby i jelit
  • osób cierpiących na przewlekłe biegunki 
  • osób starszych

Skutki niedoboru kwasu foliowego

  • różnego rodzaju niedokrwistości
  • osłabienie, chroniczne zmęczenie
  • nerwowość, stany lękowe
  • bladość skóry
  • zaburzenia pamięci
  • depresja, zaburzenia psychiczne
  • zaczerwienienie języka
  • anemia
  • utrata apetytu

➡️Niedobór kwasu foliowego jest szczególnie niebezpieczny dla płodu rozwijającego się w łonie matki. Dlatego kobiety w ciąży przyjmują dodatkowo preparaty zawierające kwas foliowy: w pierwszym trymestrze 800 mg dziennie, w drugim oraz trzecim trymestrze 400 mg dziennie.

➡️Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy jest niewielkie, ale powinien być on codziennie dostarczany.

➡️Wysoka temperatura, światło słoneczne, alkohol oraz leki hormonalne niszczą kwas foliowy.

➡️Duże ilości kwasu foliowego niszczone są w czasie gotowania (warzywa należy gotować krótko, w małej ilości wody)

➡️Osoby starsze i cierpiące na depresję mają braki kwasu foliowego i muszą spożywać większą ilość świeżych warzyw.

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.