Zdrowa i wspaniała

Drożdżowiec ze szpinakiem.

Pyszne ciasto drożdżowe z nadzianiem szpinakowym… 🙂 Duża porcja i bardzo syta…drożdżowiec uwielbiany przez moją rodzinę

Potrzebujemy:

Farsz:

  • 1 woreczek mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka słodka około 50 ml, ja daje śmietankę z orzechów nerkowca, chyba że uda mi się zdobyć świeże mleko od krowy, to dodaje swoją zrobioną śmietankę.
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Ser Feta około 150 g
  • Ser żółty lub mozzarella  tylko z bezpiecznym składem! Uważaj jeśli ser ma w składzie: annatto E 160b, chlorku wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102 – NIE JEDZ TEGO!!
  • dodatkowo: Passata pomidorowa (około 200-300 g) taka dość gęsta, może być też przecier pomidorowy.

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy drobno pokrojoną cebulkę na rumiano. Do cebulki dodajemy szpinak, dusimy, aby się cały rozmroził, a woda wyparowała (farsz nie może być wodnisty) wlewamy śmietankę, wyciskamy czosnek, dosmaczamy solą, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

Ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka kokosowego lub zwykłe wiejskie, świeże od rolnika
  • 30 g drożdży świeżych
  • 50 g masła klarowanego
  • 500 g mąki +3 łyżki
  • 1 jajko do ciasta (ale można pominąć) i 1 jajko do smarowania ciasta
  • Szczypta soli 
  • pół łyżeczki cukru (do ruszenia drożdży)
  • formę okrągłą na tartą

Przygotowanie:

  • Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, cukier, wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczną się pienić.
  • Do miski lub miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, wlewamy płynny tłuszcz, wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto.
  • Gotowe puszyste ciasto  rozwałkowujemy na duży placek, trochę większy od formy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy duży placek, lekko dociskając spód.
  • Na spód wykładamy farsz szpinakowy, na wierzch rozlewamy passatę pomidorową, posypujemy serem , delikatnie zakrywamy, wystającym z formy ciastem, zostawiamy w ciepłym miejscu 5-10 min .
  • Po tym czasie, wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, pieczemy w temp 185 C przez około 40 min.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked