Kasza z samopszy – zapiekanka owocowa

Pyszna i bardzo aromatyczna zapiekanka ze szlachetnej samopszy, zdrowej odmiany najstarszej pszenicy. Rewelacyjna na kolację lub śniadanie ♥️

Potrzebujemy :

  • 1 szklankę kaszy z samopszy
  • 1 mango
  • 1-2 banany 🍌 ilość zależy od wielkości foremki
  • 5-6 daktyli
  • Garść rodzynek
  • Owoce goji (opcjonalnie)
  • Garść orzechów nerkowca (namaczamy pół godziny wcześniej w 150 ml wody przegotowanej letniej)
  • 1 łyżeczkę masła klarowanego
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie :

  • Gotujemy 500 ml wody. Kaszę z samopszy płuczemy, wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy na małym ogniu przez 15 min, następnie zostawiamy na następne 10-15 minut, aby kasza doszła.
  • Do  brytfanki  dajemy jedną łyżeczkę masła klarowanego, przekładamy pół kaszy. Na kaszę układamy, pokrojone w kostkę mango, następnie układamy plastry banana, przysypujemy kaszą.
  • Na kaszę kroimy daktyle, posypujemy rodzynki i owoce goji.
  • Orzechy nerkowca razem z wodą dokładnie miksujemy (uzyskamy słodką śmietankę).
  • Do śmietanki z orzechów nerkowca, dodajemy sok z pomarańczy, kardamon i cynamon, wylewamy na wierzch kaszy, nacinając delikatnie łyżką, aby sos przeszedł trochę do środka. Pieczemy około 25-30 minut w 180-200 C.

Samopsza wraca do łask, stając się stałym elementem diety osób, które preferują zdrowe, świadome odżywianie. Nic w tym dziwnego – samopsza to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawiera między innymi spore pokłady błonnika, który nie tylko zapewnia sytość na długi czas, wspomagając odchudzanie, ale przede wszystkim usprawnia pracę układu pokarmowego, chroniąc przed nowotworem jelita. To również źródło przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia komórek. Dzięki zawartości luteiny, samopsza pozytywnie wpływa na wzrok, wzmacniając oczy. Aminokwasy egzogenne dostarczane organizmowi wraz ze spożywanymi produktami z samopszy poprawiają pracę układu nerwowego, chroniąc przed rozwojem depresji, wzmacniają hormony tarczycy i nadnerczy. Samopsza to także porcja magnezu, cynku, manganu, potasu, żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  

Źródło: https://sklep.biobabalscy.pl/chleb-z-samopszy-przepis-na-zdrowe-pieczywo




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked