Zdrowa i wspaniała

Sok szpinak, kiwi, jabłko

Pyszny zielony soczek na wzmocnienie! Sok ze świeżego szpinaku, kiwi i jabłek z dodatkiem spiruliny

Sok szpinak, kiwi, jabłko

Potrzebujemy: (na około 800 ml soku)

  • Szpinak świeży 200 g
  • Kiwi 4 szt
  • Jabłka 5 szt
  • 1 łyżeczka spiruliny na szklankę soku

Przygotowanie:

Ze składników wycisnąć sok, w wyciskarce wolnoobrotowej, dodać spirulinę, wymieszać…Pycha

A dlaczego spirulina ?

✔️Spirulina (algi morskie) podobnie jak i chlorella zakwalifikowane są do najbardziej wartościowych Superfood w pożywieniu człowieka. Składniki są bardzo odżywcze i łatwo przyswajalne a przede wszystkim całkowicie naturalne! Występujące w algach białko stanowi świetne uzupełnienie diety dla osób ograniczających spożycie produktów mięsnych i białka mlecznego np. wegetarian. 

✔️A więc co w sobie ma spirulina ?

  • białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy
  • węglowodany
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy (GLA), czyli kwasy tłuszczowe występujące naturalnie w mleku kobiecym, nasionach wiesiołka i czarnej porzeczki. spirulina jest najbogatszym, znanym obecnie źródłem GLA w diecie człowieka. Obecnie prowadzone badania naukowe stwierdzają bardzo skuteczne działanie kwasu γ-linolenowego w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób m.in.: atopowego zapalenia skóry, cukrzycy, chorób układu krwionośnego, nowotworów i reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).
  • witaminy – niezwykle bogate źródło wielu witamin (A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, E)
  • minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu, manganu, wapnia.
  • fitoskładniki – czyli chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina – które dbają o nasze oczy.
  • Występująca w algach fenyloalanina, hamuje odczucia głodu – polecana w dietach odchudzających.
  • Źródło β-karotenu – ochrona antyoksydacyjna organizmu
  • Wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe, obniżające stężenie cholesterolu,

Źródło: https://www.spirulina.pl/




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked