Zupa grochowa

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Pożywna zupa grochowa idealna na chłodniejsze dni.

Zupa grochowa

Potrzebujemy:

  • 100 g suchego grochu
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera 
  • 4-5 ziemniaków
  • Około 50-100 g wędzonki (nie wiele tylko na smak, może to być kawałek kiełbaski lub boczku). Wędzonka od gospodarza, bez dodatków, nie ze sklepu. Oczywiście bez problemu możemy z tego zrezygnować i robić na bazie samych warzyw.
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Groch mielimy.
  • Wszystkie warzywa(oprócz ziemniaków) ścieramy, kroimy w kostkę lub wkładamy wszystkie do robota kuchennego i rozdrabniamy. Ziemniaki kroimy w kostkę.
  • Do garnka wkładamy rozdrobnione warzywa, pokrojoną w kostkę wędzonkę, ziemniaki, wszystkie przyprawy, zalewamy wodą około 1,5 – 2 l i gotujemy około 15 minut. Do zmielonego grochu, dolewamy około 150 ml chłodnej wody, mieszamy, aby nie było grudek i odrazu wlewamy do zupy, robimy to szybko, ponieważ groch szybko gęstnieje, gotujemy 15-20 minut, często mieszając, groch lubi przywierać do dna garnka.
  • Dosmaczamy solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym czosnkiem.
  • Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.

Groch…Trochę o jego wspaniałości..

  • Warzywo strączkowe dość kaloryczne (ok.100 kcal/100 g produktu). Ze względu na sposoby przechowywania (suszenie lub zamrażanie) możemy się nim cieszyć przez cały rok, zachowując jego wartościowe składniki odżywcze.
  • Warzywo to jest bardzo cenione przez wegetarian, ponieważ jest doskonałym źródłem białka. Zawiera dużą ilość aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie syntetyzuje i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Oprócz tego w grochu znajdują się witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, czy wapń. Zawiera również witaminę A (która jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność), witaminę E (jest przeciwutleniaczem, chroni NNKT przed utlenianiem, stabilizuje błony komórkowe), witaminę K (wpływa na krzepliwość krwi) i witaminę C, która również jest silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwzapalnie, bierze udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, niezbędna do syntezy kolagenu, hormonów, hemoglobiny, zapewnia gojenie się ran, wpływa na odporność organizmu, zwiększa przyswajanie żelaza.
  • Groch zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, dzięki temu zapobiega chorobom jelita drażliwego. Dzięki dużej ilości błonnika jesteśmy dłużej syci i mamy dłużej energię, przez co nie podjadamy między posiłkami, co pomaga utrzymać prawidłową masą ciała. Ponadto spożywanie większych ilości błonnika sprzyja obniżaniu cholesterolu i ciśnienia tętniczego we krwi.
  • Oczywiście wiadomo, że groch powoduje powstawanie gazów w żołądku i w jelitach. Przyczynia się do tego składnik, który zakłóca działanie trypsyny – enzymu produkowanego przez żołądek, ale jeśli ktoś ma większy z tym problem, to jest na to rozwiązanie, wystarczy wymoczyć groch w wodzie przez co najmniej 3 godziny, następnie go przepłukać zimną wodą i gotować w kolejnej porcji wody przez 30 minut. Metoda dobra tylko niestety tracimy część witamin. Możemy też stosować przyprawy, które mają właściwości neutralizujące ciężkostrawność grochu należą do nich:koper, imbir, szałwia, majeranek, kminek, bazylia i curry.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked