Zupa z pieczonej cukinii z serem kozim

Pyszna i prosta zupa krem dla całej rodziny, ze smakowitej cukinii, podawana z serem kozim i prażonym słonecznikiem.

Zupa z pieczonej cukinii z serem kozim

Potrzebujemy:

  • 1 duża cukinia lub dwie mniejsze
  • ser kozi 
  • Prażony słonecznik (wrzucamy na patelnie i podgrzewamy do zrumienienia)
  • 1-2 ząbki czosnku

Bulion:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • lubczyk 
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

  • Cukinie myjemy, kroimy w dużą kostkę , rozsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy delikatnie oliwą, pieczemy do zrumieniania (około 25 min). 
  • Do garnka wlewamy, około 1,5 litra wody wkładamy, wszystkie warzywa i przyprawy do bulionu, gotujemy do miękkości warzyw.
  • Kiedy bulion warzywny jest już gotowy, wyławiamy warzywa, wsypujemy upieczoną cukinię, czosnek, sól, miksujemy na gładko. Zupę dosmaczamy solą i pieprzem, na wierzch ścieramy ser kozi (lub kroimy w paseczki, jeśli mamy miękki ser), posypujemy uprażonym słonecznikiem.
  • Ugotowane warzywa, możemy wykorzystać do pasty warzywnej idealnej do pieczywa.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked