Pyszna i prosta zupa krem dla całej rodziny, ze smakowitej cukinii, podawana z serem kozim i prażonym słonecznikiem.
Zupa z pieczonej cukinii z serem kozim
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia lub dwie mniejsze
- ser kozi
- Prażony słonecznik (wrzucamy na patelnie i podgrzewamy do zrumienienia)
- 1-2 ząbki czosnku
Bulion:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- lubczyk
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy, kroimy w dużą kostkę , rozsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy delikatnie oliwą, pieczemy do zrumieniania (około 25 min).
- Do garnka wlewamy, około 1,5 litra wody wkładamy, wszystkie warzywa i przyprawy do bulionu, gotujemy do miękkości warzyw.
- Kiedy bulion warzywny jest już gotowy, wyławiamy warzywa, wsypujemy upieczoną cukinię, czosnek, sól, miksujemy na gładko. Zupę dosmaczamy solą i pieprzem, na wierzch ścieramy ser kozi (lub kroimy w paseczki, jeśli mamy miękki ser), posypujemy uprażonym słonecznikiem.
- Ugotowane warzywa, możemy wykorzystać do pasty warzywnej idealnej do pieczywa.