Gulasz z soczewicy

Pyszne danie jednogarnkowe, gulasz z soczewicy idealnie się sprawdza na posiłek wychodny np. do słoika lub termosu, na wycieczkę, biwak czy do pracy. Ale oczywiście też pyszny i szybki w przygotowaniu posiłek domowy dla całej rodziny.

Gulasz z soczewicy

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki soczewicy czerwonej (1 szklanka 160 g)
  • 1 szklanka ryżu basmati.
  • 2 litry przecieru pomidorowego – ja dodaje swój przecier, jeśli nie masz takich możliwości, zastąp passatą pomidorową o dobry składzie ( pomidory, sól), dwie duże butelki.
  • 2 litry wody źródlanej
  • 6 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 3 cebule
  • Przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny,1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka papryki wędzonej, opcjonalnie, jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj szczyptę chili.
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego ekologicznego lub oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy marchewkę z pietruszką, chwilę razem podsmażamy. Następnie wsypujemy dobrze wypłukaną soczewicę, wypłukany ryż, wlewamy przecier pomidorowy, wodę i wszystkie przyprawy, mieszamy, gotujemy około 20 minut. Dosmaczamy i gotowe!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked