Placek z kaszy jaglanej – czekoladowy

💓Placek czekoladowy, bardzo mokry, nie wygląda pięknie, nie rośnie duży, ale uzależnia ..:) Mój ulubiony deser z kaszy jaglanej . Najlepiej upiec go wieczorem, bo musi odstać kilka godzin, aby dobrze stężał . Szybki w przygotowaniu, zdrowy i bardzo smaczny. Placek możemy podać w towarzystwie świeżych owoców, wtedy smakuje jeszcze lepiej 🙂 To pyszny deser czekoladowy… który możemy jeść bez wyrzutów sumienia …

Placek z kaszy jaglanej – czekoladowy

Potrzebujemy:

  • około 450 g kaszy jaglanej ekologicznej – ugotowanej (Jak ugotować zerknij TU)
  • 250 ml mleka zsiadłego – Ja robię sama zsiadłe mleko z mleka niepasteryzowanego wiejskiego ( jak zrobić ZERKNIJ TU) jeśli natomiast nie mam swojego zsiadłego mleka zastępuje go mlekiem migdałowym (jak zrobić mleko migdałowe ZERKNIJ TU) lub kokosowe (jak zrobić mleko kokosowe ZERKNIJ TU) jeśli dodaję mleko , to zwiększam ilość kaszy o 50-100 g.
  • 3 jajka wiejskie
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 30 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy.
  • Uzyskaną masę przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Po upieczeniu musi odstać kilka godzin, świeży się rozpada. Najlepiej upiec go wieczorem, aby na rano był gotowy lub z rana, aby na wieczór był deserem 🙂
  • Pieczemy 40 min w temp. 180 C.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

  • Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
  • Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
  • Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
  • Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
  • Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked