Cukinia na zimę

➡️Kiszona cukinia

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy. Cukinie obieramy, kroimy w grube paski.

Do każdego słoika wkładamy :

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kulki pieprzu czarnego.
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 kawałki małe chrzanu.
  • 1 liść laurowy
  • Opcjonalnie, jeśli macie w posiadaniu – liście wiśni i porzeczki czarnej. 
  • Tak przygotowany słoik napełniamy cukinią.
  • Zalewamy zalewą, na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej (najlepsza to nasza sól Kłodawska), na wierzch układamy dwa baldachimy z kopru, słoik zakręcamy. Po 1,5-2 tygodni  kiszonka jest już gotowa.

➡️Leczo z cukinii na zimę

Idealny na szybki obiad, smakuje rewelacyjnie z ryżem, makaronem czy kaszą, możemy połączyć go z mięsem, np. kurczakiem.

Potrzebujemy:

  • 1 duża cukinia lub 3 małe (ja do gulaszu używam dużej, już wyrośniętej cukinii)
  • 2 papryki
  • 4 cebule
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki papryki wędzonej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki oregano
  • chilli (ilość według gustu)
  • Olej kokosowy lub masło klarowane lub smalec

Przygotowanie:

Cebule pokroić w grubą kostkę, marchewkę zetrzeć na plastry, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, dodać, wymieszać, wlać przecier pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy, dusić na wolnym ogniu do miękkości warzyw, dosmaczyć solą i pieprzem. Leczo wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).

➡️Sos z cukinii (ketchup z cukinii)

Potrzebujemy:

  • 1kg cukinii 
  • 3 jabłka słodkie
  • 1-2 marchewki (można wykorzystać pulpę po soku z marchewki 🥕)
  • 3 cebule
  • 1 pietruszka
  • Papryczka chili — ilość według gustu ja daje malutki kawałek tak 1/3 papryczki i jak dla mnie z taką ilością już sos jest ostry.
  • 200 ml koncentratu pomidorowego 🍅
  • 5-6 daktyli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • 200 ml wody 
  • Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia cebuli

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto.
  • Marchewkę, jabłka, pietruszkę, papryczkę, wkładamy do miksera i rozdrabniamy na drobno, to samo robimy z cukinią (lub ścieramy na grubej tarce), wszystko wsypujemy do cebuli, dodajemy wodę, daktyle i wszystkie przyprawy, dusimy około 40 min.
  • Gdy warzywa są gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, dosmaczamy, dusimy jeszcze około 15 min.
  • Całość miksujemy na gładką masę.
  • Gotowym gorącym sosem napełniamy słoiczki, zakręcamy (nowymi zakrętkami) pasteryzujemy.
  • Jeżeli chcemy uzyskać bardziej pomidorowy kethup, wystarczy dodać więcej koncentratu pomidorowego 🍅.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).

Z makaronem ryżowym smakuje wyśmienicie 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked