➡️Kiszona cukinia
Przygotowanie:
- Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy. Cukinie obieramy, kroimy w grube paski.
Do każdego słoika wkładamy :
- 3 ząbki czosnku
- 3 kulki pieprzu czarnego.
- 2 ziela angielskie
- 1-2 kawałki małe chrzanu.
- 1 liść laurowy
- Opcjonalnie, jeśli macie w posiadaniu – liście wiśni i porzeczki czarnej.
- Tak przygotowany słoik napełniamy cukinią.
- Zalewamy zalewą, na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej (najlepsza to nasza sól Kłodawska), na wierzch układamy dwa baldachimy z kopru, słoik zakręcamy. Po 1,5-2 tygodni kiszonka jest już gotowa.
➡️Leczo z cukinii na zimę
Idealny na szybki obiad, smakuje rewelacyjnie z ryżem, makaronem czy kaszą, możemy połączyć go z mięsem, np. kurczakiem.
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia lub 3 małe (ja do gulaszu używam dużej, już wyrośniętej cukinii)
- 2 papryki
- 4 cebule
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki oregano
- chilli (ilość według gustu)
- Olej kokosowy lub masło klarowane lub smalec
Przygotowanie:
Cebule pokroić w grubą kostkę, marchewkę zetrzeć na plastry, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, dodać, wymieszać, wlać przecier pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy, dusić na wolnym ogniu do miękkości warzyw, dosmaczyć solą i pieprzem. Leczo wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
➡️Sos z cukinii
Potrzebujemy:
- 1,5-2 kg cukinii
- 3 jabłka
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 pietruszki
- Papryczka chili — ilość według gustu ja daje malutki kawałek tak 1/3 papryczki i jak dla mnie z taką ilością już sos jest ostry.
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- Dwie garści suszonych śliwek niesiarkowanych
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju rzepakowego
- 200 ml wody
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzewamy olej, cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto.
- Marchewkę, jabłka, pietruszkę, papryczkę, wkładamy do miksera i rozdrabniamy na drobno, to samo robimy z cukinią (lub ścieramy na grubej tarce), wszystko wsypujemy do cebuli.
- Śliwki suszone płuczemy, dodajemy do warzyw razem z cynamonem i solą, wlewamy wodę i dusimy około 40 min, aż warzywa będą bardzo miękkie.
- Gdy warzywa są gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, dosmaczamy.
- Całość miksujemy na gładką masę.
- Gotowym sosem napełniamy słoiczki, zakręcamy, pasteryzujemy.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).