Chleb bezglutenowy – ZDROWIŚ

Pyszny chlebek pełen cudownych składników, szybki w przygotowaniu i bez glutenu.

Chleb bezglutenowy

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka mąki gryczanej ekologicznej
  • 1 szklanka mąki kokosowej ekologicznej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej ekologicznej
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy ekologicznej
  • 2 szklanki wody przegotowanej letniej
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki ziaren sezamu
  • 1 garść pestek z dyni
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 garść suszonej żurawiny niesiarkowanej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Wieczorem kaszę jaglaną dokładnie płuczemy gorącą wodą, zalewamy letnią przegotowaną wodą i zostawiamy na noc.
  • Tak samo postępujemy z soczewicą, płuczemy, zalewamy letnią przegotowaną wodą i zostawiamy na noc.
  • Namaczaną przez całą noc kaszę jaglaną oraz czerwoną soczewicę, płuczemy i odcedzamy .
  • Do miksera wsypujemy kaszę jaglaną, soczewicę, mąkę gryczaną, mąkę kokosową, orzechy nerkowca i dwie szklanki wody, dokładnie mielimy składniki.
  • Do zielonej masy dodajemy, słonecznik, siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe, dynię, czarnuszkę, żurawinę, oliwę z oliwek, suszony czosnek, sól. Mieszamy ciasto, przekładamy do foremki, wierzch posypujemy według gustu do wyboru: słonecznik, sezam, siemię lniane. Pieczemy w 200 C przez 1h 15 min.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked