Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Z serii obiady bezmięsne….Szybka i smaczna zapiekanka z ziemniaczana z rybą 🙂

Potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych 
  • 4-5 kawałków ryby (u mnie dorsz) 
  • 7 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki z orzechów nerkowca
  • koperek
  • czosnek suszony
  • Sól i pieprz.
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, kroimy lub ugniatamy. Rybę myjemy, delikatnie solimy, gotujemy na parze, gdy ostygnie, rozdrabniamy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego, cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w grube kawałki, dorzucamy do cebulki, smażymy do odparowania wody. Do miski wrzucamy ziemniaki, pieczarki, rybę, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i przekładamy do brytfanki. Na wierzch układamy plasterki pomidora. W misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietankę, koperek, czosnek, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i polewamy zapiekankę. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut w temp. 200 C. Przed podaniem skraplamy oliwą z oliwek.

Dlaczego warto jeść ziemniaki ?

  • Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym  źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
  • Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
  • Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż. 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked