Zupa z soczewicy

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Z Serii rozgrzewająca moc zupy…pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa. 

Zupa z soczewicy – pomidorowa 🍅

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • około 300 g przecieru pomidorowego 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chilli
  • Pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • Pół łyżeczki lubczyku
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

  • 1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy.
  • W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
  • Do garnuszka wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, paprykę zalewamy wodą, tyle, aby zakryły warzywa, dodajemy lubczyk, gotujemy do miękkości warzyw.
  • Do ugotowanych warzyw dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie miksujemy na gładko, zagotowujemy, dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki z orzechów nerkowca.

Zupę możemy oczywiście zrobić bez pomidorów, wystarczy pominąć ten składnik.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked