Witamina E

Witamina E (tokoferol E)

Funkcje witaminy E

  • zapobiega miażdżycy, chorobie nowotworowej
  • spowalnia procesy starzenia się 
  • przeciwdziała niepłodności
  • nawilża i ujędrnia skórę

Źródła witaminy E 

  • Olej z zarodków pszennych (w 100 g jest 149 mg)
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno (w 100 g jest 29,05 mg)
  • makrela
  • kiełki i zarodki
  • otręby (w 100 g jest 3,81 mg)
  • płatki owsiane (w 100 g jest 1,80 mg)
  • natka pietruszki (w 100 g jest 3,16 mg)
  • szpinak 
  • jarmuż (w 100 g jest 1,7 mg)
  • kapusta
  • brokuły
  • kukurydza
  • groch
  • dynia, pestki (w 100 g jest 26 mg)
  • pomidory
  • porzeczki czarne
  • mak (w 100 g jest 1,8 mg)
  • słonecznik (w 100 g jest 27,8 mg)
  • orzechy włoskie (w 100 g jest 2,6 mg)
  • orzechy laskowe (w 100 g jest 38,7 mg)
  • orzechy arachidowe (w 100 g jest 9 mg)
  • migdały (w 100 g jest 24 mg)
  • owoce dzikiej róży
  • żółtko (w 100 g jest 2,15 mg)
  • masło (w 100 g jest 2,52 mg)
  • pełnotłuste mleko

Skutki niedoboru witaminy E

  • obrzęki
  • zaburzenia w wydzielaniu hormonów jajników 
  • bezpłodność
  • zanik mięśni
  • rozdrażnienie, nerwowość
  • anemia
  • zmęczenie
  • plamy starcze
  • brak koncentracji

Nadmiar witaminy E jest magazynowany w poduszkach tłuszczowych i jest szkodliwy dla zdrowia.

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked