Coś do chlebka,  Mleko- śmietana- majonez

Pasta z orzechów nerkowca jako majonez roślinny.

Dlaczego warto zamienić niezdrowy majonez na zdrową pastę majonezową z orzechów?

➡️ Orzechy nerkowca:

  • zawierają dużo białka,
  • są bogate w witaminy A, D i E (przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo),
  •  źródło witamin z grupy B, E oraz K.
  • pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź,
  • zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu,
  • kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
  • Wysoka zawartość miedzi, magnezu, żelaza.

 

Pasta z orzechów nerkowca – jako majonez roślinny – według przepisu Odmładzanie na surowo 

Potrzebujemy:
  • ¾ szkl. nerkowców zalewamy wodą, zostawiamy na minimum 4 godziny
    Po tym czasie odlewamy wodę, płuczemy i dodajemy:
    • 4 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
    • 3 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego (Kikkoman)
    • 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno
    • 1 łyżkę syropu z agawy
    • 1 duży ząbek czosnku
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • sól, pieprz
    • 1 łyżeczkę musztardy (opcjonalnie)
    • około ¾ szkl. wody

Przygotowanie:

  •  

    Wszystko miksujemy, stopniowo dodajemy wody aż do uzyskania konsystencji majonezu.

  • Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym szczelnie słoiku do 10 dni.

  • Bardzo lubię bawić się tym przepisem, dodaję lub ujmuję i zmieniam smak…

Kanapeczki z pastą z nerkowców, gotowanym brokułem, jajkiem, kiszoną rzodkiewką i kiełkami.

Źródło przepisu: https://www.odmladzanienasurowo.com/majonez-z-nerkowcow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.