Koktajl wiśniowy

Szybki i bardzo smaczny koktajl z wiśni 🍒.. Super pomysł na podwieczorek lub kolację lub po prostu deser 🙂

Bo proste jest najzdrowsze♥️

Koktajl wiśniowy 🍒

Potrzebujemy :

  • 2 garści wiśni 🍒 (świeże lub rozmrożone, odsączone )
  • Banan 🍌
  • Mleko migdałowe (około 1 szklanka) – jak zrobić zerknij TU.

Przygotowanie :

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy na gładki koktajl 🍹

.

Dlaczego warto jeść wiśnie?

  • Źródło witamin — A, E, C, K, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3, B6 i B9)
  • Źródło minerałów – , magnez, fosfor, cynk, żelazo, miedź, sód, potas, wapń
  • Źródło kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy, oksalowy), które wspomagają oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych, a do tego pobudzają przemianę materii.
  • Źródło flawonoidów – (cyjanidyny, antocyjanidyny, proantocyjanidyn), nadają one wiśniom czerwono-niebieską barwę. Im ciemniejsze wiśnie, tym lepsze dla zdrowia.
  • Źródło melatoniny — hormon wpływający na nasz sen, jest również bardzo silnym antyoksydantem.
  • Dobre źródło pektyn, które ułatwiają wiązanie i wydalanie toksyn, dają uczucie sytości, dlatego wspomagają odchudzanie, a także obniżają poziom cholesterolu.
  • Wiśnie działają przeciwbólowo (poprzez działanie flawonoidów), przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie.
  • Pomagają przy zaparciach.
  • Sok z wiśni dobrze jest pić w czasie przeziębień, ponieważ działa wykrztuśnie – rozrzedza gęsty śluz i ułatwia jego odkrztuszanie.
  • Wiśnie zalecane są w chorobie dny moczanowej (wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi), ponieważ antocyjanidyny zawarte w wiśniach wykazują właściwości hamujące aktywność oksydazy ksantynowej, enzymu biorącego udział w produkcji kwasu moczowego.
  • Wiśnie to super owoce, które wspierają cały nasz organizm i dodają piękna naszej skórze, warto wykorzystywać ten owoc w sezonie jak najwięcej a na zimę dużo zamrozić.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked