Majonez domowy

Jeśli majonez to tylko ten, który sama zrobię!

Majonez domowy jest lepszą i smaczniejszą alternatywą niż sklepowe majonezy, których skład przeraża. Więc jeśli masz ochotę na majonez to spróbuj zrobić go samodzielnie, robi się go w minutę i jest smaczny, bez obaw możesz podać go swoim dzieciom. Najważniejsze, aby składniki były ekologiczne, dobry olej i świeże jajko z chowu ekologicznego.

Potrzebujemy: 

  • 1 żółtko
  • 250 oleju
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 
  • 1-2 łyżki octu jablkowego lub soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Najlepiej jest to robić w litrowym słoiku . Wlewamy do słoika olej, dodajemy żółtko, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, miksujemy blenderem ok. 1 minuty i gotowy pyszny zdrowy majonez!
  • Gotowy majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. 
  • Majonez można też przygotować dodając całe jajka razem z białkiem, majonez jest wtedy bardziej puszysty i ma kolor jaśniejszy.

Jeśli majonez nam się zważy:

Do czystego pojemnika wbijamy jedno żółtko, dodajemy pół łyżeczki musztardy, łyżeczkę octu, mieszamy trzepaczką do uzyskania białej zawiesiny, dolewamy powolutku zważony majonez, cały czas ubijajac, aż do końca wlewania.

Domowy majonez



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked