Chleb z ziaren

Chleb z ziaren to chlebek życia 🙂 Jest banalnie prosty i szybki w przegotowaniu 🙂 Jedynie co potrzebujesz to dobrej jakości ziaren! Ja polecam ci moje sprawdzone źródło, które znam, które sprawdziłam i któremu wierzę…

Chleb z ziaren

Potrzebujemy :

  • 150 g słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego złotego
  • 10 g pestek dyni
  • 100 g grubo zmielonych migdałów
  • 100 g mielonego siemienia lnianego brązowego
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 0,5-1 łyżeczki soli kłodawskiej
  • Około 350 ml wody

Przygotowanie :

  • Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy.
  • Wodę łączmy z miodem i wlewamy do ziaren, odstawiamy na pół godziny.
  • Następnie przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu możemy powciskać dekoracyjnie żurawinę.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 C.
  • Chlebek po upieczeniu musi odstać kilka godzin do całkowitego wystudzenia. Dlatego najlepiej robić go wieczorem, aby na rano był gotowy lub rano, aby na wieczór go zajadać:)



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked