Pomidory na zimę

  • W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. 
  • Bardzo ciekawe jest to, że, przyswajalność likopenu wzrasta w wyniku obróbki cieplnej pomidorów. Oznacza to, że jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w zupie pomidorowej, sosach pomidorowych lub przetworach pomidorowych. Dobrze jest też łączyć je z odrobiną tłuszczu np. oliwę z oliwek.
  • Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.

Pomidory są bardzo wartościowym warzywem oprócz cennego likopenu zawiera:

  • Witamina A, E, K, C, witaminy z grupy B (B1tiamina, B2 ryboflawina, B3 niacyna, B6 pirydoksyna), B9 kwas foliowy)
  • oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas (duże ilości 237 mg), cynk, sód.
  • Pomidory są niskokaloryczne 100 g pomidorów to 15 kcal, idealne dla osób na dietach, ponadto posiadają właściwości alkalizujące (zasadotwórcze).
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C wspiera naszą odporność. 
  • Dzięki witaminie A E dba o nasze oczy, skórę, paznokcie.
  • Dzięki witaminie K reguluje krzepliwość krwi w organizmie.
  • Dzięki witaminom z grupy B reguluje i dba o cały układ nerwowy.
  • Występujące w pomidorach sole bromu działają uspokajająco na nerwy.

Cudowne pachnące pomidory, kiedy sezon się kończy, wkładajmy w słoiczki jak najwięcej, aby w zimie mieć zapas ich cennych właściwości.

 ➡️ Pomidory w sosie własnym

 Potrzebujemy :

  • Pomidory 
  • Sól kłodawska 

Przygotowanie :

  • Pomidory wkładamy ciasno do słoika. Duże pomidory kroimy na 4 części, małe wkładamy w całości na wierzch dodajemy szczyptę soli kłodawskiej. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy na mokro. 
  • Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 15 minut (od momentu zagotowania).
 

➡️Przecier pomidorowy 

Potrzebujemy:

  • 2-3 kilo dojrzałych pomidorów (limy są super).
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka Bazyli
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do dużego garnka i gotujemy (a osobiście nie zdejmuje skórek z pomidorów) gotujemy i mieszamy do momentu odparowania wody, gęstej konsystencji i wszystko dokładnie miksujemy Dodajemy sól, bazylię, czosnek, zagotowujemy. Rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy.

  • Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).

Można też zrobić przecier lub sok pomidorowy bez dodatków, czysty. Idealna jest do tego wyciskarka do soków, jeśli takową oczywiście posiadacie. Jest to metoda na pewno szybsza od tradycyjnego duszenia, aczkolwiek według mnie smak bardzo się różni .

➡️Sok z wyciskarki

  • Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do wyciskarki, skórki odrzucamy, czysty sok zagotowujemy, rozlewamy do butelek i słoiczków, pasteryzujemy.

➡️Ketchup

Potrzebujemy:

  • 4 kg pomidorów ekologicznych od rolnika, nie z marketu (świetnie sprawdzają się tu limy)
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 papryk czerwonych upieczonych 
  • pół papryczki chilli (można więcej jeśli ktoś lubi bardzo ostre)
  • pół małego selera 
  • 20 g imbiru
  • 7 ząbków czosnku
  • 100 -150 g ksylitolu (ilość według gustu)
  • 3 łyżki kolendry 
  • pół łyżeczki goździków
  • 4 ziela angielskie
  • 200 – 300 ml octu jabłkowego
  • sól kłodawska

Przygotowanie:

  • Paprykę myjemy, pieczemy lub grillujemy w piekarniku. Po upieczeniu przykrywamy na chwilę w szczelnym w pojemniku, aby ładnie skórka zeszła. Zdejmujemy spaloną skórę, oczyszczamy z nasion.
  • Pomidory myjemy, kroimy (nie zdejmujemy skórki), cebule obieramy, kroimy. Pomidory, cebulę, imbir, paprykę, papryczkę chilli, czosnek, rozdrabniamy w kilku partiach, bardzo dokładnie mikserem. W jednej z partii warzyw dodajemy przyprawy, aby się dobrze zmieliły tj.: kolendrę, goździki, ziele angielskie. Przelewamy do dużego garnka.
  • Do rozdrobnionych warzyw dodajemy pół selera. Całość gotujemy, często mieszając, do odparowania połowy wody.
  • Gdy nasz ketchup zmniejszył się o połowę, wyjmujemy selera, dodajemy ocet jabłkowy, sól i ksylitol, dosmaczamy, gotujemy do momentu pożądanej konsystencji. Gotowy ketchup przekładamy do małych słoiczków, pasteryzujemy.
  • Jeśli lubicie można dodać pół łyżeczki cynamonu, będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).

Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked